Poll: binnen 5 jaar energie door kernfusie?

Naomi Vreeburg

09-12-2015 16:00:13

Zullen we ooit energie kunnen opwekken door kernfusie? Zo ja, wanneer? De meningen van de kijkmagazine.nl-bezoekers lopen sterk uiteen. 

In KIJK 12/2015 schrijven we dat allerlei partijen proberen ITER te snel af te zijn. Ze beloven een kernfusiereactor te bouwen die binnen vijf jaar energie weet op te wekken. Is deze ambitie haalbaar of zullen we langere tijd moeten wachten op de ultieme energiebron? Deze vraag legden we, in de vorm van een poll, voor aan de bezoekers van deze website.

Exact 400 bezoekers hebben hun stem achtergelaten. En ze zijn het, op zijn zachtst gezegd, niet helemaal met elkaar eens. 39 procent is (en heeft) positief gestemd en gelooft dat energie binnen vijf jaar kan worden opgewekt door kernfusie. 28 procent denkt dat energie binnen dit tijdsbestek op kleine schaal kan worden opgewekt, terwijl 8 procent denkt dat dit op grote schaal zal gebeuren.

54 procent is van mening dat de bedrijfjes iets te ambitieus zijn. 25 procent zegt dat we kernfusie binnen 5 tot 20 jaar kunnen verwachten, 22 procent heeft 20 tot 50 jaar in gedachte en 7 procent gokt op ‘meer dan 50 jaar’. Overigens gelooft 8 procent van onze websitebezoeker dat het helemaal nooit zal lukken om van kernfusie een werkbare energiebron te maken.

Meedoen aan een andere poll? Beantwoord dan nu de vraag: ‘Recycle je?’

Wil je het kernfusie-artikel uit KIJK 12/2015 los lezen? Dat kan op Blendle en Myjour.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws