Redt dit de door IS bedreigde monumenten?

Naomi Vreeburg

31-12-2015 12:15:39

Dappere fotografen en archeologen wagen zich naar conflictgebieden om kunstwerken enigszins te redden van de IS. 

Eerder dit jaar gingen de filmpjes viraal: IS-strijders die historische monumenten aan diggelen sloegen met boren en sloophamers. Ook de prachtige tempel van Bel in Palmyra werd niet gespaard. Om enigszins weerstand te bieden tegen dit geweld, besloten archeologen de handen ineen te slaan. De kunstwerken zullen zo exact mogelijk worden nagemaakt met behulp van een 3D-printer.

De laatste paar maanden stelde het Institute for Digital Archeology (IDA) een ‘leger’ samen van amateurfotografen (lees: helden). Gewapend met 3D-camera’s gingen ze naar conflictgebieden in het Midden-Oosten en Afrika en schoten stiekem plaatjes van monumenten. Deze foto’s werden samengevoegd in de Million Image Database.

“Deze afbeeldingen zullen worden gebruikt voor onderzoek, educatieprogramma’s en 3D-replicaties”, zo meldt de website van het IDA. En met dit laatste doel zijn al behoorlijk wat vorderingen gemaakt. Duizenden beelden worden op dit moment geanalyseerd om een deel van de tempel van Bel te reconstrueren met 3D-printers. In april 2016 zal de replicatie van zijn triomfboog tentoongesteld worden op de Times Square in New York en Trafalgar Square in Londen.

Bron: The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws