SHOT: close-up van de vampiervleermuis

Karlijn Klei

2018-10-31 10:59:16

Halloween vampiervleermuis

Als er een dier is dat aan Halloween doet denken, dan is het wel de vampiervleermuis. Geen knapperd, wel een bijzonder beest.

Hoewel verschillende zoogdieren bloed op het menu hebben staan, eten vampiervleermuizen niets anders. En dat is bijzonder, want er zitten maar weinig voedingsstoffen in. Bloed bestaat voor 80 procent uit water, een beetje eiwitten en een handjevol koolhydraten. En ziekteverwekkers.

De kleine vampiers hebben dan ook allerlei aanpassingen die deze levensstijl mogelijk maken. Met hun vlijmscherpe tanden en verdovende speeksel ontdoen ze vooral nietsvermoedend vee van bloed.

Vervolgens zorgen hun bijzondere spijsverteringsstelsel en immuunsysteem ervoor dat ze de eiwitten heel efficiënt uit het bloed kunnen halen én geen last hebben van de ziekmakers. Overigens zijn niet de genen van de vleermuizen verantwoordelijk voor deze aanpassingen, maar die van micro-organismen in hun lichaam. Handige hulpjes dus.

vampiervleermuis halloween

Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © Getty Images

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 11/2018.

Beeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys