Slimme projector past in lampfitting

kijkmagazine

26-02-2015 11:00:40

Beam - header

Een team van Nederlandse ontwerpers heeft een mini-projector bedacht die je in de fitting van een lamp kunt draaien.

Enige nationale trots is weer eens op zijn plaats. De afgelopen dagen besteedden namelijk allerlei grote, internationale gadgetsites aandacht aan een Kickstarter-projectje van eigen bodem. En terecht, want het idee achter Beam, een multifunctionele, onopvallende projector, is zeker niet verkeerd.

Programmeerbare mini-beamer

Met Beam (patent aangevraagd!) kun je “van elk plat oppervlak een beeldscherm maken”, zo meldt de Kickstarter-pagina. Op zich geldt dat natuurlijk voor elk beamer-achtig apparaat, maar doordat Beam zo klein is en als een peertje in een lampfitting kan worden gedraaid, is deze uitvoering wel een stuk flexibeler. Draai de mini-projector in je eetkamerlamp en je kunt een bordspel op het tafelblad afbeelden. Draai hem in het lampje op je nachtkastje en je kunt een film vanuit je bed op het plafond bekijken. Enzovoort.

Interessant is verder dat je met ‘if… then…’-regels de lamp kunt programmeren. Bijvoorbeeld: ‘Als het 7.00 uur ’s ochtends is, speel dan mijn favoriete videoclip af op mijn slaapkamermuur’. Of: ‘Als mijn vriendin thuiskomt, projecteer dan een videoboodschap op de muur waarin ik vrolijk uitleg dat ik in de kroeg zit.’

Beam - if-then

Zwart koffiebekertje

Wat specs: Beam heeft een lichtkracht van 100 Lumen en zou het zo’n 20.000 uur moeten doen. De gadget is verder voorzien van 8 gigabyte aan opslagruimte en twee speakers van 2 watt elk. Mocht je daar niet genoeg aan hebben, dan kun je er ook Wi-Fi- of Bluetooth-speakers op aansluiten, alsmede allerlei andere randapparatuur zoals een gamecontroller, een muis of een keyboard.

Het uiterlijk is verder vrij ‘gewoontjes’: Beam lijkt nog het meeste op een zwart koffiebekertje. Met opzet, zo leggen de bedenkers uit: “Tegenwoordig dringt technologie alle hoekjes van je huis binnen, meestal met de bedoeling ons leven fijner te maken. Maar dat betekent niet dat je huis er als een Borg Cube uit hoeft te gaan zien.” Waarvan akte.

Beam heeft het beoogde bedrag op Kickstarter inmiddels ruimschoots binnen, maar mocht je er ook nog wat van jouw zuurverdiende centen in willen steken, dan kan dat nog een kleine maand. Als alles goed gaat, worden de mini-beamertjes in november geleverd.

Bronnen: Kickstarter, via Wired

Beeld: Beam, via KickstarterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws