Super-waterafstotend materiaal ontwikkeld

André Kesseler

23-10-2013 13:00:51

Een Amerikaans team van wetenschappers heeft een materiaal geproduceerd dat zo waterafstotend is dat druppels er als pingpongballen vanaf springen.

Bij het Brookhaven National Laboratory in New York wordt al jaren onderzoek gedaan naar waterafstotende materialen. Die kunnen namelijk grote voordelen opleveren als coating op schepen (die daardoor minder weerstand krijgen), bij medische instrumenten (minder besmettingen) en op auto’s (zodat die schoner en ijsvrij blijven).

Nu heeft een team twee verschillende materialen geproduceerd met structuren van ongeveer 20 nanometer doorsnede (een velletje papier is zo’n 100.000 nanometer dik). Al snel kwamen ze erachter dat water zich nog steeds kon hechten aan de vlakke bovenkant van de staafjes waaruit het ene materiaal was opgebouwd (zie de bovenste foto beneden). Bij de puntige staafjes in het andere materiaal (onderste foto) was dat echter niet het geval. Die zorgen ervoor dat het water in druppeltjes wordt ‘opgebroken’ en eraf rolt – zelfs als de vloeistof er met hoge snelheid tegenaan wordt gespoten.

fig2-silicon-surface-hr

De onderzoekers gaan nu proberen om de nanostructuren op plastic en glas vast te zetten. Als dat lukt, worden we misschien eindelijk verlost van die irritante ruitenwissers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Brookhaven National LaboratoryPopular Science

Beeld: Brookhaven National LaboratoryPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis