Toren zet smog om in sieraden

Naomi Vreeburg

10-09-2015 15:00:25

Dit 7 meter hoge bouwwerk rekent af met smog en is onlangs in Rotterdam neergezet.

De lucht die we elke dag inademen, is helaas niet zo schoon als we zouden willen. In veel landen is smog een groot probleem dat voor serieuze kwalen zorgt. De Nederlandse kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde maakt zich grote zorgen om deze verontreiniging en heeft daarom een toren gemaakt die smog uit de lucht haalt en er iets moois van brouwt.

De zogenoemde Smog Free Tower, die onlangs in Rotterdam is geplaatst, werkt als volgt: een elektrode in de toren stuurt positieve ionen de lucht in die op hun beurt binden met fijnstof. Een negatief geladen plaat in de toren trekt de ionen samen met het fijnstof naar binnen en slaat het daar op. Vervolgens blaast het systeem de gefilterde lucht aan de onderkant naar buiten. De toren kan per uur zo’n 30.000 kubieke meter lucht schoonmaken en zou hierbij ongeveer even veel energie verbruiken als een waterkoker.ring smog 2

Maar dat is nog niet alles. De verzamelde fijnstof wordt namelijk omgezet in iets waardevols: edelstenen. Hier maakt het ontwerpteam ringen en manchetknopen van.  Op deze slimme manier heeft Roosegaarde zijn toren onder de aandacht gebracht op Kickstarter, de site waar hij het benodigde bedrag voor onderzoek en ontwerp binnen wist te halen.

De ontwerper wil met zijn project de publieke bewustwording over luchtvervuiling vergroten. Niet alleen in Nederland, maar ook wil hij op korte termijn zijn toren neerzetten in andere wereldsteden.

Bron: GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis