Trillende pen helpt Parkinsonpatiënt

MtB

01-04-2015 16:00:42

Schrijven is voor veel Parkinsonpatiënten lastig. Een vibrerende pen maakt hun handschrift weer leesbaar.

Geen boodschappenlijstje meer kunnen schrijven of een handtekening zetten; dit zijn problemen waar mensen met de ziekte van Parkinson tegenaan lopen. Met behulp van een trillende pen, ontwikkeld door studenten van twee universiteiten in Londen, kunnen deze patiënten weer duidelijk schrijven.

Weer controle

Bij de ziekte van Parkinson kunnen patiënten nog moeilijk hun spieren aansturen. Dit komt doordat bij deze aandoening de zenuwcellen in het brein afsterven. Hierdoor kunnen de hersenen geen signalen meer via de zenuwen naar de spieren sturen. En dat maakt onder andere schrijven lastig.

De trillende beweging van de pen doet daar iets aan door de spieren in de hand van Parkinsonpatiënten weer te activeren. Hierdoor krijgen ze meer controle over hun handbewegingen. Het kenmerkende kleine handschrift van Parkinsonpatiënten wordt door de trillingen weer groter en leesbaar. 86 procent van de geteste patiënten hadden baat bij de pen.

Trillende make-upkwasten

In het filmpje hieronder is te zien hoe de pen is ontworpen. De trillende pen is een stuk groter dan normaal. Hierdoor is hij voor mensen met de ziekte van Parkinson prettiger om vast te houden. Met een knopje bovenop de pen is het mogelijk om de snelheid van het trillen in te stellen.

De studenten hadden de pen overigens in eerste instantie ontwikkeld om niet-patiënten te laten voelen hoe het is om de ziekte van Parkinson te hebben, maar dit pakte dus anders uit. Ze gaan nu gaan nu kijken of het ook mogelijk is om bijvoorbeeld make-upkwasten van een trilfunctie te voorzien. Er is al trillend bestek op de markt waardoor Parkinsonpatiënten kunnen eten zonder te morsen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Engadget.com

Beeld: ArcPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis