U.S. Air Force wil ruimtetransport

André Kesseler

31 oktober 2018 15:59

USAF raket

Wapens en materieel naar de andere kant van de aarde vervoeren kost tijd. Daarom denkt de Amerikaanse luchtmacht na over transport per raket.

Als er snel wapens of onderdelen moeten worden verplaatst, wordt er bijvoorbeeld een Lockheed C-5 Galaxy-transportvliegtuig ingezet. Spullen bij elkaar zoeken, via de giga-laadklep het ruim in en binnen een uurtje of tien kan de boel aan de andere kant van de aarde zijn.

Maar er zijn situaties waarin het echt veel sneller moet. Bijvoorbeeld als er chemische of biologische wapens zijn ingezet en er snel antistoffen moeten komen. Of wanneer cruciale wapensystemen stuk gaan en er geen reserveonderdelen zijn. In dat soort gevallen zou de USAF eventueel raketten in willen zetten.

Lees ook: USAF wil shootout tussen A-10 en F-35

Vallend materieel

Het zijn overigens nog heel jonge plannen en de USAF is ook niet van plan om dat soort missies zelf uit te voeren. Dat zouden particuliere ruimtevaartbedrijven als SpaceX, Blue Origin of Virgin Orbital moeten doen. Generaal Maryanne Miller van de Amerikaanse luchtmacht heeft naar eigen zeggen de eerste verkennende gesprekken met die bedrijven gevoerd.

Als het in de toekomst zo ver komt dat bijvoorbeeld SpaceX die taak op zich gaat nemen, kan dat ervoor zorgen dat goederen binnen een halfuur aan de andere kant van de wereld staan. Door bepaalde spullen al in de buurt van een spaceport op te slaan, kunnen die snel naar de ruimte worden geschoten. Van daaruit zouden ze dan terug kunnen vallen door de aardse atmosfeer om ze vervolgens aan een speciale bestuurbare parachute nauwkeurig naar hun landingsplek te dirigeren.

Dromen

Todd Harrison, directeur van het Aerospace Security Project bij de Amerikaanse denktank CSIS, droomt met groot plezier nog wat verder. Wat hem betreft hoeven dat soort missies zich namelijk niet te beperken tot vrachtvervoer. “Bedrijven als Blue Origin, SpaceX en Virgin ontwikkelen al suborbitale ruimtevaartuigen voor commerciële passagiers”, zegt Harrison. Het zou hem dus niet verbazen dat commerciële ruimtevaartbedrijven over tien of vijftien jaar op die manier ook militairen razendsnel naar een brandhaard op duizenden kilometers afstand kunnen brengen.

Bronnen: CSIS/ Popular Mechanics

Beeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer Nieuws