Verenigd Koninkrijk gaat geluidscamera’s installeren

Laurien Onderwater

13-06-2019 10:59:43

geluidscamera VK motor

De camera’s kunnen automatisch de luidste auto’s en motorfietsen detecteren en, indien nodig, een boete uitschrijven.

Auto- en motorliefhebbers vinden niet alleen de techniek en the looks van hun geliefde voertuig belangrijk, het ding moet het liefst ook nog lekker kunnen brullen. Leuk voor de fanaten, maar omstanders hebben er een broertje dood aan. Vandaar dat het Verenigd Koninkrijk een nieuwe cameratechnologie gaat testen. Net als snelheidscamera’s zullen de noise cameras 24/7 aan de kant van de weg kijken en luisteren om voertuigen te identificeren en beboeten die de wettelijke geluidslimieten overschrijden.

Lees ook:

Hels kabaal

Staatssecretaris van Verkeer, Chris Grayling, stelt dat “geluidsoverlast het leven van mensen in gemeenschappen in Groot-Brittannië zuur maakt en voor zeer ernstige gezondheidseffecten zorgt”. Hij is daarom vastbesloten een einde te maken aan het helse kabaal.

Ten eerste zal een reeks aan online hulpmiddelen het mensen gemakkelijker maken om luidruchtige voertuigen te melden. Ook onderdeel van Graylings aanpak is het plaatsen van geluidscamera’s langs de weg. Deze omvatten video- en audio-opnameapparatuur en herkennen automatisch nummerplaten, zodat ze brullende voertuigen een boete kunnen geven.

Easy Riders

De website van de overheid van het VK meldt dat de strengere aanpak niet is bedoeld voor “gezagsgetrouwe bestuurders, maar degenen die wetten negeren rond geluid”. Alle voertuigen moeten wettelijk voldoen aan strenge geluidslimieten voordat ze de weg op mogen, het is illegaal om de uitlaat van een auto te tunen, zodat hij harder buldert.

Het camerasysteem zal de komende zeven maanden worden getest in het VK. Als het succesvol is, zal het Department for Transport meerdere geluidscamera’s verspreid over het land installeren. Harley Davidson- en andere Easy Rider-fans zullen dus goed op moeten letten.

Bronnen: Gov.uk, New Atlas

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws