Volvo wil auto’s met AED uitrusten

KIJK-redactie

16 September 2019 12:59

Volvo AED

In een pilot krijgen twintig Volvo-eigenaren een Automatische Externe Defibrillator (AED) mee, zodat burgerhulpverleners nog sneller ter plaatse kunnen zijn.

AED’s zijn draagbare apparaten die met een elektrische schok het hartritme kunnen herstellen bij een hartstilstand.  Hoe sneller je een AED inzet bij iemand met een hartstilstand, des te groter is zijn overlevingskans. Maar in Nederland zijn er veel te weinig AED’s (je kunt hier checken of er in jouw buurt genoeg aanwezig zijn), vooral in Noordoost-Nederland. In deze regio is het aantal burgerhulpverleners wel heel hoog, maar zijn er per 1000 inwoners de minste AED’s te vinden.

Lifesaver

Dat is de reden waarom Volvo Car Nederland hier de Volvo Lifesaver introduceert, waarbij twintig auto’s – in een pilot – worden uitgerust met een AED. Als iemand door een hartstilstand wordt getroffen, dan krijg de bestuurder van de Volvo – die eveneens burgerhulpverlener is – hier een melding van via HartslagNu, mits hij in de buurt rijdt. HartslagNu is een oproepsysteem voor reanimatie. De navigatie stuurt de bestuurder direct naar de plek waar de getroffene ligt en kan meteen te hulp schieten.

In Nederland vinden zo’n 10.000 reanimaties per jaar plaats. De overlevingskans verdubbelt als de reanimatie binnen zes minuten gebeurt. Daarom is het zo belangrijk dat er een AED in de buurt is of snel ter plekke kan zijn, meldt Volvo Car Nederland in een persbericht. De Volvo Lifesaver zou hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.

Bron: Volvo Car Nederland

Beeld: Volvo Car Nederland

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws