Waarom blowen schizofreen maakt

KIJK-redactie

31-10-2011 09:00:25

Marihuana veroorzaakt gedragsstoornissen die lijken op schizofrenie. Nieuw onderzoek heeft aangetoond hoe dit kan.

Even lekker blowen, daar lijkt niets mis mee. Tenzij je liever niet schizofreen wordt. Marihuana tast namelijk je geheugen en je bewustwording aan, net als bij schizofrenie. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat dit komt doordat verschillende delen van je brein niet meer goed samenwerken. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het blad Journal of Neuroscience.

Om achter deze resultaten te komen, voerden wetenschappers van de universiteit van Bristol experimenten uit met ratten. De dieren hadden van tevoren geleerd hoe ze snel voedsel vonden in een doolhof. De onderzoekers dienden de ratten een stofje toe dat hetzelfde effect had als marihuana. Vervolgens werden ze weer in de doolhof gezet.

De wetenschappers ontdekten dat het stofje de individuele hersendelen niet beschadigt, maar wel de samenwerking tussen verschillende delen. De hippocampus, gebruikt voor je geheugen, en de prefrontale cortex, belangrijk bij het nemen van beslissingen, zijn normaal van elkaar afhankelijk. Na het toedienen van het stofje deden ze niets meer samen. Hierdoor konden ratten bijvoorbeeld niet meer beslissen of ze bij een T-splitsing naar links of naar rechts moesten. Bij schizofrenie is er ook een verstoring tussen de hippocampus en de prefrontale cortex.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen die blowen symptomen gaan vertonen die lijken op schizofrenie. Maar toen was nog niet duidelijk waardoor dit werd veroorzaakt. “Deze nieuwe resultaten zijn belangrijk om psychiatrische aandoeningen te begrijpen die waarschijnlijk worden veroorzaakt doordat de hersenen buiten de maat lopen”, zegt onderzoeker Matt Jones. “Onze bevindingen kunnen hopelijk leiden tot nieuwe behandeltechnieken.”

Bronnen: LiveScience, TruthDive, Journal of Neuroscience

Beeld: Torben Bjørn Hansen/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws