Weer deeltjes in de LHC

kijkmagazine

2016-03-25 14:30:21

LHC

Na een pauze van enkele maanden schieten er weer deeltjes door LHC.

CERN is het paasweekend goed ingegaan. Voor het eerst sinds maanden schieten er weer bundels protonen door de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), die zich bij Genève onder de Zwitsers-Franse grens bevindt.

Rond tien uur vanochtend ging de eerste deeltjesbundel de LHC in die met de klok mee door de 27 kilometer lange, cirkelvormige tunnel gaat:

Om half twaalf ging ook de deeltjesbundel die tegen de richting van de klok in beweegt de machine in. Een kwartiertje later twitterde het grootste LHC-experiment, ATLAS, dat het zijn eerste deeltjesbundel van 2016 had gezien:

De bundels zijn alleen nog niet met elkaar in botsing gebracht. Dat gebeurt pas begin of midden april.

Stromen er straks eenmaal nieuwe meetgegevens binnen, dan breekt er een spannende tijd aan voor deeltjesfysici wereldwijd. Zoals we eerder rapporteerden, zijn er namelijk tekenen gevonden van een heel nieuw, totaal onverwacht deeltje. De komende maanden aan LHC-data moeten gaan uitwijzen of dit deeltje echt bestaat, of dat het vals alarm is.

Beeld: CERN


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.