Wereldrecord: kleinste vlag tot nu toe geproduceerd

kijkmagazine

20-09-2016 16:00:30

kleinste vlag

Canadese wetenschappers zijn erin geslaagd een vlag te maken op nanoschaal.

Het is een nogal bescheiden nationalistisch statement: onderzoekers van de Canadese Universiteit van Waterloo hebben de kleinste versie van hun vlag tot nu toe weten te fabriceren. Het vlaggetje is 1,178 duizendste millimeter breed en 0,592 duizendste millimeter hoog. Oftewel: ongeveer zo groot als een bacterie.

Silicium plaatje

De vlag werd als volgt gemaakt. Eerst importeerde onderzoeker Nathan Nelson-Fitzpatrick een afbeelding van de bekende Maple Leaf in een CAD-programma (computer-aided design). Daarna liet hij de vlag uittekenen op een silicium plaatje met een elektronenbundel. Met een sterk basische oplossing werd het beeld vervolgens ‘ontwikkeld’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met hun vlag op nanoschaal hebben de Canadezen een officieel Guinness World Record binnen weten te slepen. Volgende vraag is welk land dat van hen gaat afpakken. Wij gokken in elk geval dat hun Amerikaanse buren liever voor het record ‘grootste vlag ooit’ zullen gaan.

Bronnen: University of Waterloo via Phys.org, Institute for Quantum Computing via YouTubePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis