Wikipedia blijkt een mannenbolwerk

KIJK-redactie

15-08-2011 09:00:57

Wikipedia wordt bewerkt door vrijwilligers waarvan maar een heel kleine minderheid vrouw is. Dat concludeerden Amerikaanse wetenschappers.

De online encyclopedie Wikipedia wordt onderhouden door vrijwilligers van over de hele wereld. Door al deze bijdrages heeft de site zich ontwikkeld tot een belangrijke informatiebron op internet. Allemaal leuk en aardig, maar er is een probleem. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota stelden vast dat slechts een heel kleine minderheid van degenen die wel eens iets aan Wikipedia bijdragen vrouw is.

Voor het onderzoek werd de informatie van 110.000 gebruikersprofielen van Wikipedia bestudeerd. Gebruikers geven op die profielen zelf aan welk geslacht ze hebben. De resultaten liegen er niet om: slechts 16 procent van de mensen die zich aanmeldden in 2009 was vrouw en van alle bewerkingen van dat jaar werd slechts 9 procent door een vrouw gedaan. De wetenschappers verwachtten al dat er meer mannen dan vrouwen actief zouden zijn, maar waren toch verbaasd dat het verschil zó groot is.

“We kenden al verhalen dat bijvoorbeeld artikelen over vriendschapsarmbandjes een stuk korter zouden zijn dan verhalen over speelgoedsoldaatjes”, zegt Shyong Lam, een van de onderzoekers. “En nu blijkt ook echt dat artikelen die meer op vrouwen zijn gericht van een stuk mindere kwaliteit zijn dan artikelen die voor een mannenpubliek zijn geschreven”, voegt John Riedl daaraan toe. Dat is volgens de wetenschappers zorgelijk, want in deze tijd wordt Wikipedia steeds meer als belangrijke informatiebron beschouwd, die idealiter over álle onderwerpen evenveel en even betrouwbare informatie geeft.

Waarom vrouwen minder bijdragen aan de online encyclopedie is niet helemaal duidelijk. Al hebben de wetenschappers wel een idee. Riedl: “Vrouwen zeggen dat ze wel wat beters te doen hebben.”

Bronnen: GroupLens ResearchUniversity of Minnesota via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws