Zonsverduistering op Jupiter

Karlijn Klei

24 September 2019 08:59

zonsverduistering

Maan Io staat zo dicht bij haar planeet dat ze tijdens een zonsverduistering een prachtig duidelijke schaduw op de gasreus werpt.

Afgelopen week stond Jupiters maan Io precies tussen de gasreus en onze zon in; een buitenaardse zonsverduistering. Gelukkig was NASA’s ruimtevaartuig Juno, bezig met haar 22ste rondje om de planeet, in de buurt. De sonde schoot een aantal prachtige plaatjes van het bijzonder mooie tafereel.

Lees ook:

Flyby

Al ruim drie jaar toert Juno rond buur Jupiter; de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het doel van de ruimtesonde is de geheimen van de reus bloot te leggen en daarmee ook ons begrip van het solar system te verbeteren.

Juno doet 53 dagen over een rondje om Jupiter. De elliptische baan van de ruimtesonde maakt dat het zich soms heel ver van de planeet bevindt – zo’n 8 miljoen kilometer – en soms heel dichtbij; ‘slechts’ een paar duizend kilometer. Dat verste punt noemt men het apojovum, het dichtstbijzijnde punt het perijovum.

Baan van Juno (paars) rond Jupiter (groen).

Schaduw

Rond 12 september koerste het ruimtevaartuig op slechts 8000 kilometer hoogte aan Jupiter voorbij. Een mooi moment, want net toen schoof maan Io netjes tussen de planeet en de zon in. Dat legde de JunoCam vast. Dankzij NASA’s Kevin M. Gill, die de data verwerkte, kunnen we uitgebreid van het mooie tafereel genieten:

Heel zeldzaam zijn (gedeeltelijke) zonsverduisteringen op Jupiter niet. De gasreus heeft immers 67 manen. En hoewel alleen Amalthea, Io, Europa, Ganymede en Callisto groot genoeg zijn (dichtbij genoeg staan) om werkelijk een schaduw op het oppervlak te werpen, komt het fenomeen dus relatief vaak voor. Maar, zeldzaam of niet, dit kiekje van Jupiter is er een voor in het fotoboek.

Bronnen: Popular Mechanics, Universe Today, kevinmgill/Twitter

Beeld: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws