ZXX: het anti-spionage lettertype

KIJK-redactie

26-09-2013 13:00:20

Eat your heart out, NSA. Met het nieuwe lettertype ZXX kun je computers om de tuin leiden, terwijl je mailtjes zelf goed leesbaar blijven.

Als het over de NSA gaat, is het laatste woord is nog lang niet gezegd. Op veel verschillende manieren wordt de wereldburger bespioneerd en afgeluisterd. Je kunt dan net als Rusland besluiten om weer over te gaan op typemachines, of je kunt een lettertype ontwikkelen dat leesbaar is voor de mens maar onleesbaar voor computers. En dat is precies wat ex-NSA-medewerker Sang Mun heeft gedaan met zijn lettertype ZXX.

ZXX maakt op verschillende manieren gebruik van misleidende trucs. Zo heeft Mun een variant ontworpen waar een X over een letter of cijfer wordt geprojecteerd. Op deze manier heeft de computer aan de randen van de letters geen herkenningspunten meer, waardoor de letters niet goed worden begrepen. Een andere variant van het lettertype ZXX is een letter in een letter. Daar is de grote letter de ‘afleidingsmanoeuvre’ en de kleine letter daarbinnen de werkelijke letter.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het lettertype precies werkt. Natuurlijk is het een kwestie van tijd totdat de computers ook dit lettertype kunnen lezen. Daarom is Mun alvast begonnen aan de ontwikkeling van ZXX 2.0.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Het lettertype is hier gratis te downloaden.

Bronnen: ZXX, Wired

Beeld: Sang MunPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis