‘Omgekeerde gezichten zijn aantrekkelijker’

Laurien Onderwater

31 May 2017 13:00

aantrekkelijkheid

Wil je graag goed scoren op een datingsite? Draai dan je profielfoto om!

Mocht je je profielfoto graag willen veranderen, dan hebben wij een paar tips voor je. Tip 1: laat een wildvreemde een nieuwe profielfoto van jou uitkiezen. Tip 2: draai het beeld van je gezicht 180 graden. Want volgens onderzoekers uit Oostenrijk worden profielfoto’s aantrekkelijker gevonden wanneer ze zijn omgekeerd.

180 graden knapper

Het is nog niet helemaal duidelijk welke elementen van een gezicht als (on)aantrekkelijk worden beschouwd. Daarom wilden de onderzoekers op een indirecte manier nagaan of de knapheid van een gezicht afhangt van de aanwezigheid van mooie karakteristieken of juist de afwezigheid van lelijke gezichtskenmerken. Dat deden ze door de aantrekkelijkheid van een gezicht in normale stand (0˚) te vergelijken met gezichten in liggende (90˚) of omgekeerde positie (180˚).

Aan het onderzoek deden 60 studenten mee die naar 96 gezichten uit een database moesten kijken. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: groep 1 moest de aantrekkelijkheid van de gezichten beoordelen en groep 2 de onaantrekkelijkheid op een schaal van 1-5 (Likertschaal). Vervolgens moesten ze de gezichten beoordelen in vier posities (0˚, -90˚, +90˚ en 180˚), dus 24 in elke oriëntatie.

Wat bleek uit de resultaten? Aantrekkelijkheid van het gezicht wordt beoordeeld op de afwezigheid van onaantrekkelijke kenmerken. Wanneer de foto van een minder knap gezicht werd omgekeerd, verhoogde dat juist de aantrekkelijkheid. Het was zelfs zo: hoe onaantrekkelijker een gezicht was, des te mooier werd deze wanneer de foto 180˚ was gedraaid.

Neutraal blijven

Volgens Marcel van Assen, van de Universiteit Utrecht, ligt het resultaat wel wat genuanceerder. “Op basis van hun bevindingen dat omgekeerde gezichten gemiddeld aantrekkelijker zijn dan in gewone stand concluderen de onderzoekers dat het gaat om de afwezigheid van onaantrekkelijke elementen. Dit zou goed kunnen, maar er is ook een goede andere verklaring voor de resultaten.”

“Zo zou het kunnen dat de 96 gezichten gebruikt in het onderzoek gemiddeld gezien onaantrekkelijk (1 of 2 op de Likertschaal) zijn. De aantrekkelijkheid van een gezicht kan slecht worden beoordeeld in liggende of omgekeerde toestand, waardoor de deelnemers waarschijnlijk vooral het cijfer 3 (neutraal) gaven.” En dat is natuurlijk wel hoger dan het cijfer van de staande foto’s.

Opvallend

Mariska Kret, van de Universiteit Leiden, is het hiermee eens. “Het is een interessant artikel en het verbaast me niks dat onaantrekkelijke gezichten als knapper worden beschouwd als ze zijn omgekeerd. Maar ik vraag me wel af hoe specifiek dit effect is voor aantrekkelijkheid. Het zou me niet verrassen als dezelfde effecten worden gevonden bij het beoordelen op vertrouwelijkheid of vriendelijkheid.”

Er zal dus nog meer onderzoek moeten worden gedaan; de onderzoekers noemen hun resultaat niet voor niets “a first indication”. Maar een ding is zeker: je account valt tussen alle andere profielen wel op als je je foto hebt omgedraaid!

Bronnen: Acta Psychologica

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens