Ig Nobelprijzen voor bungelende neushoorns en beschermende baarden

Karlijn Klei

10-09-2021 14:59:44

Ig Nobel

Afgelopen nacht werden weer de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Wederom digitaal. Lees meer over de bizarre onderzoeken die werden bekroond.

Flink wat onderzoekers zitten in spanning voor de bekendmaking van de échte Nobelprijzen, maar bij wijze van voorafje werden gisteren de komische tegenhangers voor de 31e keer uitgereikt: de Ig Nobelprijzen. Voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Dit zijn de winnaars.

Lees ook:

Neushoorntransport

Om neushoorn te verplaatsen, bijvoorbeeld tussen lappen van hun gefragmenteerde leefgebied in Afrika, gebruikt men geen auto’s maar helikopters. Omdat de kolossen niet in een helikopter passen, worden ze, na eerst diep in slaap gebracht te zijn, ondersteboven aan de poten onder het luchtvaartuig gehangen.

Het werkt, maar of de neushoorns iets overhouden aan wat ondanks de diepe slaap een vervelende vlucht moet zijn, wist men eigenlijk niet. Het onderzoek van Amerikaanse Robin Radcliffe en zijn collega’s uit onder meer Namibië en Zuid-Afrika, waarmee ze de Transportprijs in de wacht sleepten, zoomde daarop in.

Ze hingen twaalf verdoofde zwarte neushoorns aan een hijskraan en maten fysieke reacties zoals zuurstof- en bloeddruk. Wat bleek: de neushoorns die aan hun poten hingen, reageerden beter dan die op hun zij of hun borst lagen. Ondersteboven zouden de dieren de minste druk van hun zware lijven ervaren, zo schrijven de onderzoekers, en wordt het bloed het best door het lichaam verdeeld.

Beschermende baard

Hoewel smaken verschillen en niet iedereen fan is van gezichtshaar, kunnen we het erover eens zijn dat een goede, volle baard, ziet er minstens lekker warm uit ziet. Maar volgens een drietal wetenschappers van de universiteit van Utah doet de beharing meer: het zou de drager ook beschermen tegen een pak slaag.

Om de theorie te testen, hoefde gelukkig niemand klappen te incasseren. In plaats daarvan gebruikte het team botachtig materiaal dat ze bedekten met verschillende hoeveelheden schapenwol. Vervolgens dropten de onderzoekers er gewichten op. En jawel; hoe behaarder, hoe minder de schade aan ‘het gezicht.’ Het Amerikaanse team won de Ig Nobelprijs voor de Vrede voor het onderzoek.

Overige prijzen

Samen met haar team bracht de Zweedse Susanne Schötz de communicatie tussen huiskatten en hun baasjes in kaart. Voor het uitdokteren van het spinnen, miauwen, blazen, grommen en andere geluiden die katten maken om zich naar mensen uit te drukken, wonnen ze de Ig Nobelprijs voor de Biologie.

De Economieprijs ging naar Pavlo Blavatskyy voor zijn onderzoek naar het verband tussen overgewicht van politici en de mate van corruptie in een land. Blijkbaar, zo luidt de conclusie van de wetenschappers, worden corruptere landen bijzonder vaak geleid door bijzonder gezette politici.

Voor het in kaart brengen van alle bacteriën in uitgespuugde kauwgom, gevonden op straat in vijf verschillende landen, kregen Leila Satari en haar collega’s de Ecologieprijs. Een vies werkje, dat desalniettemin in vakblad Nature Scientific Reports werd gepubliceerd.

Een verstopte neus maar geen neusspray bij de hand? Volgens onderzoekers uit Duitsland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk kan een goede vrijpartij mét orgasme net zo goed helpen. Voor hun onderzoek kregen de wetenschappers de Geneeskundeprijs.

Een team van onder meer Nederlandse wetenschappers ontving de Natuurkundeprijs voor hun onderzoek naar waarom voetgangers op drukke paden niet continu tegen andere voetgangers aanlopen. Onderzoekers uit Japan, Zwitserland en Italië kregen de Kineticaprijs voor het uitzoeken waarom voetgangers dat soms juist wél doen.

De Scheikundeprijs werd uitgereikt aan de Jörg Wicker en zijn collega’s voor hun onderzoek naar de lucht in bioscopen. Ze testten of de geuren die door bioscoopgangers geproduceerd worden direct iets kunnen zeggen over de mate van onder meer geweld, seks, drugsgebruik en grof taalgebruik in de film die ze kijken.

Digitale ceremonie

Vanwege de Covid-19-pandemie vond de feestelijke ceremonie net als in 2020 ook dit jaar digitaal plaats. De tradities, zoals de papieren vliegtuigjes bleven, met her en der wat aanpassingen, wel behouden.

De prijzen – de trofee en de 10 biljoen Zimbabwaanse dollars – zakten nog meer in waarde. De trofee was een pdf van een paar pagina’s die de winnaars zelf mochten uitprinten en in elkaar vouwen. Aan echte 10 biljoen biljetten konden de organisatoren vanwege de pandemie niet komen. De winnaars moesten het elk met een valse doen.

De organisatoren hopen het evenement volgend jaar weer live in het Sanderstheater van de Harvard-universiteit te kunnen houden.

De hele ceremonie is in het filmpje hieronder terug te kijken. Een aanrader!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Ig Nobel, phys.org, BBC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis