Kun je navigeren met behulp van mos?

KIJK-redactie

06-06-2017 09:00:03

Dankzij mos weet je altijd waar het noorden zich bevindt en kun je het plantje op die manier als navigatie gebruiken. Of toch niet?

Mos op bomen groeit vooral goed aan de noordkant van de stam. Dit betekent dat je in gebieden met mos altijd en overal kunt navigeren, omdat het aanwijst waar het noorden is. Klopt dit?

Veel schaduw

Mos is een plantje dat de voorkeur geeft aan schaduwrijke en vochtige plekken. Op plekken pal in de zon kom je hem dus zelden tegen. De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden weer onder in het westen. De noordkant van een boomstam krijgt dus nauwelijks zonlicht en is daarmee de ideale plek voor mos om te groeien. De zuidkant is vaak te warm en te droog.

Toch kun je deze regel niet altijd en overal toepassen. Aan de andere kant van de wereld, in Australië bijvoorbeeld, is het namelijk precies andersom. Daar groeit mos het liefst aan de zuidkant van een boomstam. Waarom? Op het zuidelijk halfrond is het de zuidkant van de boomstam die nauwelijks zonlicht krijgt. Daar komt de zon weliswaar ook in het oosten op, maar hij draait daar via het noorden naar het westen, in plaats van via het zuiden. Op het zuidelijk halfrond is de noordkant dus te warm en te droog.

Niet altijd bruikbaar

Bedenk dus goed in welk halfrond je bent als je mos gebruikt als natuurlijk navigatiesysteem. Daarnaast is het ook wel handig om te onthouden dat je dit trucje eigenlijk alleen goed kunt gebruiken in gebieden met bomen die op een zonnige plek staan. Bomen die altijd in de schaduw staan, zijn vaak aan alle kanten met mos begroeid. En dan kan het wel even duren voordat je eruit bent wat het noorden of het zuiden is.

Tekst: Jasper Verhaar

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt