Picture Perfect: helse bellen

André Kesseler

25-10-2021 09:00:00

cenote

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzondere cenote in Mexico.

In Mexico, een kleine 40 kilometer ten zuiden van Cancún, ligt de El Zapote-cenote. In het gebied sijpelt regenwater door de poreuze grond en stroomt via ondergrondse rivieren naar de zee.

Maar op sommige plekken is de toplaag zo zwak dat de boel instort en als dat gebeurt, ontstaan er diepe, met water gevulde holtes, cenotes geheten. Bijzonder aan El Zapote is dat er op een diepte van zo’n 30 meter heel fraaie ‘druipstenen’ te vinden zijn, die door hun bijzondere vorm al snel de naam Hells Bells kregen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het groeiproces precies verloopt. Eén theorie is dat microben in het water bij hun stofwisseling onder meer koolstofdioxide verbruiken en zo de afzetting van calciet vergemakkelijken. Een andere is dat bepaalde microben zelf het basismateriaal produceren. Hoe dan ook, de helse bellen groeien. En dat al meer dan 5200 jaar.

Deze SHOT staat ook in KIJK 9/2021.

Beeld: Alison Perkins/inspiredtodive.com

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws