3D-printen kan nu ook met glas

Marysa van den Berg

24-04-2017 11:00:55

3D-printen met glas

Duitse onderzoekers hebben een manier gevonden om de 3D-printer objecten in puur glas te laten printen. Bekijk hier hun creaties!

3D-printers hebben al aardig de wereld veroverd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan worden geprint: sieraden, muziekinstrumenten, speelgoed, voedsel en zelfs huizen. Maar helaas heb voor je al deze materialen slechts de keuze uit plastic, keramiek of metaal. Zou het niet mooi zijn als je ook objecten van puur glas kan printen? Dat dachten onderzoekers van het Duitse Karlsruhe Institute of Technology ook. Zij hebben daarom nu een ‘vloeibaar glas’ ontwikkeld dat kan worden gebruikt als inkt in een gewone 3D-printer.

Mooi en hitte- en weerbestendig

Het vloeibare glas bestaat uit silica-nanodeeltjes opgelost in foto-uithardbare prepolymeren. Dat is een hele mondvol maar waar het op neerkomt, is dat je mini-glasdeeltjes in een oplossing hebt. Met deze glasinkt print je een voorwerp en dat schuif je in een oven om te laten uitharden en overtollig materiaal weg te branden. Het resulterende object is gemaakt van puur, doorzichtig glas. Zo’n voorwerp is niet alleen mooi, maar ook nog eens hitte- en weerbestendig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De onderzoekers demonstreerden hun nieuwe techniek door het printen van een scala aan glazen voorwerpen: een kasteel, een pretzel, een mini-chip met vloeistofkanaaltjes en een honinggraat. Bekijk ze hier:

Bronnen: Karlsruhe Institute of TechnologyNature, Phys.org

Beeld: NeptunLab/KITPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis