Laatste spooky naar het kerkhof

André Kesseler

02 July 2020 15:00

Spooky

Na vijfentwintig jaar is de tot de tanden gewapende AC-130U met pensioen gestuurd.

De eerste AC-130U, bijgenaamd Spooky, werd in 1995 in gebruik genomen. Het is het zwaarbewapende broertje van de C-130 Hercules; uitgerust met een 25 mm-Gatling gun (goed voor 1800 schoten per minuut), een enkelloops 40 mm-Bofors-snelvuurkanon en een 105 mm-houwitser kon hij flink van zich afbijten. Bijvoorbeeld door rondjes draaiend (the wheel of death) vuursteun te bieden aan grondtroepen of het uitschakelen van vijandelijke doelen.

Dat ziet er dan zo uit.

Lees ook:

Gunslinger

Spooky (en de andere gunship-variant de AC-130H Spectre) werden de afgelopen jaren ingezet boven Irak, Afghanistan, Libië en in de strijd tegen IS. De laatste 130U, ‘Gunslinger’ genoemd, is nu overgevlogen naar de Davis Monthan 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG). Op The Boneyard zal het toestel, dat ooit 210 miljoen dollar kostte, de komende jaren worden gesloopt.

Spooky

Nieuwe generatie

Een ander gunship uit de u-versie, Big Daddy genoemd, ging onlangs ook met pensioen, maar krijgt een plekje op het terrein van het Hurlburt Field Air Park-museum in Florida.

De AC-130U Spooky’s worden vervangen door twee andere typen gunships: de AC-130J Ghostrider en de AC-130W Stinger II (foto hieronder). De eerste gaat waarschijnlijk in 2022 tests uitvoeren met een airborne lasersysteem.

Spooky

Bronnen: USAF/Popular Mechanics

Beeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes