Picture Perfect: zeekolossen in Cromarty Firth

Laurien Onderwater

26 July 2021 09:00

Cromarty Firth

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: uitzonderlijk uitzicht op Cromarty Firth.

In de Schotse Cromarty Firth (firth is een Schots woord voor zeearm) kun je met een beetje geluk dolfijnen, zeehonden of zelfs dwergvinvissen voorbij zien zwemmen. Maar de aandacht wordt er in de eerste plaats getrokken door de enorme olieplatforms die er staan of drijven.

Lees ook:

Vooral voor de kust van het dorpje Nigg, waar zich een belangrijk centrum voor olie en duurzame energie bevindt, zijn de booreilanden niet te missen. Sinds 2011 – toen het Schotse olietoeleveringsbedrijf Global Energy de lokale scheepswerf heropende – worden ze hier gedokt, gerepareerd of verbouwd. Of ‘geparkeerd’. Vorig jaar lagen er bijvoorbeeld bijna twintig van dit soort reuzen voor anker, omdat de vraag naar olie door de coronacrisis flink was gekelderd. Je zult maar een leuk stekje hebben met uitzicht op Cromarty Firth…

Beeld: Abstract Aerial Art/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's