Telescoop houdt militaire satellieten in de gaten

Naomi Vreeburg

20-10-2016 16:00:14

telescoop

Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger heeft dinsdag een telescoop overhandigd aan de Air Force Space Command.

De Space Surveillance Telescope (SST) die is ontwikkeld door DARPA moet objecten dicht bij de aarde spotten. Handig voor de geostationaire satellieten van Amerikaanse strijdkrachten. De SST kan mooi in de gaten houden of deze objecten worden aangevallen. Eergisteren droeg DARPA de telescoop dan ook officieel over aan de Air Force Space Command.

10.000 objecten

Alhoewel DARPA erom bekend staat projecten snel up and running te krijgen, heeft het instituut ruim 10 jaar aan de telescoop gewerkt. En dit kostte zo’n 150 miljoen dollar. De telescoop heeft zich overigens al wel bewezen. In februari 2011 opende hij voor het eerst zijn oog om naar asteroïden en door de mens gemaakte ruimteobjecten te kijken. Dit deed SST met succes.

Het immense apparaat weegt ruim 100.000 kilogram en wordt op afstand bestuurd. De telescoop kan 10.000 ruimte-objecten tegelijkertijd zien. Zelfs als ze de grootte van een softbal hebben. Volgens DARPA is dit meer dan de meeste andere ruimtetelescopen die slechts een aantal grote objecten in de buurt van de aarde kunnen waarnemen.

Australië

Om de gehele geostationaire baan in de gaten te houden, zijn er eigenlijk vier van deze telescopen nodig, zo laat het onderzoeksinstituut weten. Maar om financiële redenen is er vooralsnog maar één van. En deze gaat de Air Force Space Command binnenkort verplaatsen naar Australië, waar hij de zuidelijke hemel in de gaten moet houden. Hier blijkt de telescoop het hardst nodig te zijn.

Aangezien het verhuizen van het gevaarte de benodigde tijd kost en de telescoop nog wat tests moet ondergaan in Australië, zal hij niet eerder dan in het jaar 2020 Big brother gaan spelen voor de luchtmacht.

Bronnen: Washington Post, Popular Science

Beeld: DARPAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws