The Pale Blue Dot ontroert ons al dertig jaar

Laurien Onderwater

14 februari 2020 08:59

pale blue dot

Op Valentijnsdag 1990 draaide Voyager 1 zich nog één keer naar de aarde en maakte misschien wel de beroemdste ruimtefoto ooit.

Op 5 september 1977 werden de Voyagers gelanceerd. Beide ruimtesondes gingen met 64.000 kilometer per uur op weg naar de buitenste planeten van ons zonnestelsel. Ze vlogen langs Jupiter en scheerden langs Saturnus.

Na deze succesvolle flyby’s vertoonden beide ruimtesondes nog geen enkel teken van vermoeidheid. De NASA kreeg toestemming – en geld – om de missie te vervolgen, waarna Voyager 2 door mocht naar de nooit eerder bezochte planeten Uranus en Neptunus. Voor Voyager 1 zaten zijn planeetbezoeken erop, maar het ruimtescheepje kreeg nog een eigen opdracht.

Pale Blue Dot

Naar een idee van de beroemde astronoom Carl Sagan draaide de sonde zich op 14 februari 1990 een laatste keer om en maakte hij misschien wel de beroemdste foto van onze aarde.Op die eenvoudige maar indrukwekkende plaat, door Sagan The Pale Blue Dot gedoopt, is ons nietige blauwe bolletje van ruim 6 miljard kilometer afstand te zien. Sagan maakte deze tekst bij de foto:

That’s here
That’s home
On it everyone you love
Everyone you know
Everyone you’ve ever heard of
Every human being who ever was

Carl Sagan, Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space (1994)

Vlak daarna werden de camera’s van Voyager 1 uitgeschakeld om energie te besparen en vlogen beide sondes verder de leegte in.

pale blue dot

 

De aarde als een kleine blauwe stip. De gekleurde strepen op de foto zijn verstrooiingen van het zonlicht in de lens. © NASA










Meer Foto's