Amazon-werknemers krijgen ‘anti-botsvest’

Laurien Onderwater

22 January 2019 08:59

Amazon vest

Het bedrijf gebruikt een elektrisch vest om de veiligheid van werknemers – die in magazijnen met geautomatiseerde systemen en robots werken – te verbeteren.

Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon staat nou niet bepaald bekend om zijn geweldige werkomstandigheden. Vorig jaar april bracht de National Council for Occupational Safety and Health (NCOSH) een rapport uit waarin werd beweerd dat Amazon een van de gevaarlijkste werkplekken van Amerika was.

Een veelvoorkomend type ongeluk is een botsing tussen mens en robot of een ander geautomatiseerd apparaat (Amazon heeft naast een hoop mensen ook een boel robots in dienst). Dat is het bedrijf niet in de koude kleren gaan zitten. Het ontwikkelde een zogenaamd Robotic Tech Vest dat robots, die in het magazijn van Amazon werken, alarmeert wanneer er mensen in de buurt zijn. Zo moeten botsingen tussen metalen employees en werknemers van vlees en bloed worden voorkomen.

Lees ook: Amazons Alexa laat huiveringwekkende lach horen

Van likmevestje

Afgelopen jaar heeft Amazon zijn vesten uitgedeeld aan werknemers op 25 verschillende locaties, meldde TechCrunch. Het vest in kwestie bestaat uit een paar bretels dat aan de broekriem is bevestigd. Het heeft ingebouwde sensoren waarmee Amazon-robots obstakels (in dit geval mensen) kunnen detecteren. Als reactie daarop passen de bots hun snelheid aan en manoeuvreren om de mensen heen.

Amazons vesten komen een maand nadat een ongeval in een van de magazijnen van het bedrijf resulteerde in de ziekenhuisopname van 24 werknemers. Een robot (of ander automatisch apparaat) van Amazon had een spuitbus bear spray (dat wordt gebruikt om agressieve beren weg te jagen) doorgeprikt, waardoor giftige dampen in de lucht kwamen en werden ingeademd. In totaal waren meer dan 50 werknemers getroffen door het incident.

Als Amazon nou ook even de werkdagen verkort en de salarissen van de magazijnwerkers verhoogt, is de kans een stuk kleiner dat het bedrijf dit jaar weer in het rapport van de NCOSH wordt genoemd.

Bronnen: TechCrunch, Gizmodo, Engadget

Beeld: Amazon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens