Hoe zag jouw dorp er 10.000 jaar geleden uit?

KIJK-redactie

04-11-2016 09:00:43

Archeologie

Wist je dat er Neanderthalers in Nederland woonden, of dat de eerste nederzettingen uit tentjes van rendierhuid bestonden? Archeologie op de kaart brengt het voor je in beeld.

Ben je benieuwd naar hoe jouw dorp er uitzag in de steentijd? En welke belangrijke archeologische vindplaatsen er zijn gevonden? Dan kan je nu terecht bij een interactieve kaart die de archeologische geschiedenis van ons land tot leven brengt.

Met behulp van filmpjes, foto’s, tekeningen en 3D-reconstructies kan je de meest representatieve vindplaatsen bekijken uit tien verschillende archeologische periodes. Het is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en wordt deze week officieel gepresenteerd tijdens Reuvensdagen in Heerlen.

Onderwijs

De kaart is voornamelijk openbaar en interactief gemaakt voor het onderwijs. De wens van het RMO is dat jongeren op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met archeologische vondsten van Nederlandse bodem.

Maar de kaart is nog niet af. Projectleider Anna de Wit:  “Er zijn periodes waar dieper kan worden ingedoken, zoals de Romeinse tijd. Ik kan me voorstellen dat er nog extra lagen aan de kaart worden toegevoegd.”

Zelf bekijken

De kaartlagen zijn gebaseerd op negen landkaarten door de jaren heen, afkomstig uit de Atlas van Nederland in het Holoceen. Deze zijn aangeleverd door het RMO en staan ook online. Daarnaast biedt het Rijksmuseum van Oudheden een aantal vondsten van de kaart aan ter bezichtiging. Geïnteresseerden kunnen deze in hun museum komen bekijken.

Bronnen: Archeologie op de kaart, RMO, RCEPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens