Boek: Economix

kijkmagazine

26 October 2016 11:00

Economix

In de strip Economix geeft Michael Goodwin een heldere, maar niet bepaald neutrale kijk op het verleden en het heden van de economie.

We geven het ruiterlijk toe: economie is niet het vak waar we op de KIJK-redactie het meest in uitblinken. En dat probleem hebben wel meer mensen, getuige het aantal boeken dat een dappere poging waagt om de financiële wereld en alles wat daarachter zit aan een groot publiek uit te leggen. Het nieuwste voorbeeld: Economix, dat het weerbarstige onderwerp in stripvorm bij de kladden neemt.

En dat werkt heel aardig. De combinatie van cartooneske plaatjes, infographics, korte teksten en af en toe een grapje zorgen dat het gedachtegoed van Adam Smith, John Maynard Keynes enzovoort goed overkomt.

EconomixNogal links

Wel concentreert de Amerikaanse auteur Michael Goodwin zich voornamelijk op zijn eigen land. De recente problemen rond bijvoorbeeld IJsland en Griekenland komen gelukkig wel voorbij, maar krijgen veel minder aandacht dan hoe de diverse Amerikaanse presidenten de economie aanpakten.

Daarnaast is het boek, zeker richting het eind, nogal links (of liberal, zoals de Amerikanen zouden zeggen). Ronald Reagan en Bush senior en junior deden weinig goed, en de industrie is boven alles een kwaadaardige machine die vooral in toom moet worden gehouden. Het kan daardoor geen kwaad om na dit boek nog wat andere kijken op zaken te lezen. Maar als een begrijpelijke en nuttige inleiding in het vakgebied doet Economix desondanks prima zijn werk.

**** | 304 pagina’s | € 19,99


Meer KIJK tipt