Boek: Mijn Europese familie

Laurien Onderwater

21-06-2017 11:00:12

Mijn Europese familie

In Mijn Europese familie neemt auteur Karin Bojs je mee op reis door Europa op zoek naar haar eigen genetische wortels.

Met de vele ruzies en oorlogen van alledag zou je bijna vergeten dat we in principe allemaal afstammen van dezelfde moeder, ook wel de mitochondriale Eva genoemd. Zij leefde zo’n 200.000 jaar geleden in Afrika. Vanuit daar zijn onze voorouders naar verschillende windstreken getrokken. De Zweedse auteur Karin Bojs is afgereisd naar een paar van deze plekken waar duizenden jaren geleden onze voorouders woonden en bond haar historische reis in dit boek.

Haplogroep U5

Dankzij een simpele, maar dure DNA-test kwam Bojs erachter dat ze tot haplogroep U5 behoort: een van de eerste moderne mensen die zich in Europa vestigden. In Mijn Europese familie volgt de Zweed de reis van deze U5-groep en zoekt ze uit hoe de prehistorische mensen in het huidige Zweden terecht zijn gekomen. Dat klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, maar niets is minder waar. Doordat Bojs een goede mix weet te hanteren tussen wetenschappelijk onderzoek, persoonlijke reisverhalen en geschiedenis leest het boek prettig en vlot.

Legio aan opgravingen

Bojs heeft flink wat onderzoek moeten uitvoeren om dit boek te kunnen schrijven. Zo heeft ze honderden wetenschappelijke artikelen gelezen, is ze naar tien landen afgereisd, en heeft ze zo’n zeventig onderzoekers geïnterviewd. Zo ook de beroemde Svante Pääbo die bekendstaat als de grondlegger van de paleogenetica: de tak van de genetica die zich bezighoudt met het bestuderen van DNA van fossiele resten.

Soms duizelen de vele opgravingen je een beetje – want Bojs bespreekt er heel wat – maar tegelijkertijd schept dat een hoop bewondering: we zijn in de afgelopen jaren al zoveel te weten gekomen over onze gemeenschappelijke voorouders. En dat is ook de boodschap die Bojs haar lezers wil geven: DNA verbindt ons allemaal.

**** | 456 pagina’s | €24,99

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis