Boek: De nieuwe odyssee

kijkmagazine

09 August 2016 09:00

De nieuwe odyssee

In De nieuwe odyssee geeft Patrick Kingsley een realistisch beeld van de beproevingen die vluchtelingen op hun reis naar Europa moeten doorstaan.

Als je aan vluchtelingen denkt, zie je waarschijnlijk kampen, overvolle bootjes en opvangcentra voor je. Maar dat is het ook wel zo’n beetje, terwijl er bij een tocht uit Syrië of Eritrea naar Europa natuurlijk heel wat meer komt kijken. Wat allemaal, dat lees je in dit boek van de Brit Patrick Kingsley, ‘s werelds eerste correspondent die zich fulltime op de vluchtelingenkwestie mocht storten.

De nieuwe odysseeKingsley heeft zijn tijd als correspondent duidelijk niet verdaan met duimen draaien. Hij reisde rond in Libië, Turkije, Griekenland en andere relevante gebieden. Daar sprak hij niet alleen met de vluchtelingen zelf, maar ook met bijvoorbeeld mensensmokkelaars, kustwachten en burgers die de helpende hand toesteken.

Al dat noeste journalistieke werk heeft een stevig onderbouwd, goed leesbaar boek opgeleverd dat een realistisch en bij vlagen schokkend beeld geeft van de beproevingen die de zogenaamde ‘gelukszoekers’ allemaal onderweg moeten doorstaan.

Kingsley combineert dat verhaal met een kritisch analyse van de Europese aanpak van het probleem. Aan het eind van het boek concludeert hij:

Er zijn twee duidelijke conclusies te trekken. De eerste luidt dat er mensen zullen blijven komen, of we dat nu leuk vinden of niet. Gegeven dit feit is de tweede conclusie dat niemand profiteert van Europa’s huidige aanpak van dit probleem. Niet de vluchtelingen, die blijven verdrinken in de Egeïsche Zee en stikken achter in de vrachtwagens van smokkelaars. Ook de Europeanen niet, die in hun weigering om de onvermijdelijkheid van de situatie onder ogen te zien alleen maar meer chaos stichten.

Wat moet er dan wel gebeuren? Volgens Kingsley moet Europa minstens een miljoen vluchtelingen opnemen. Doen we minder, dan zullen de vluchtelingen geen vertrouwen krijgen in de formele processen van hervestiging – en in plaats daarvan blijven komen op veel gevaarlijkere manieren.

**** | 336 pagina’s | 22,50 euro (paperback) of 11,99 euro (ebook)


Meer KIJK tipt