Boek: ON/OFF

KIJK-redactie

29 April 2017 13:00

Sidney Vollmer On/Off

In het boek ON/OFF bespreekt mediawetenschapper Sidney Vollmer de verleidingen van digitale technologie en geeft adviezen over een gezondere relatie.

In het kritiekloze hallelujah geroep dat digitale innovaties en haar toepassingen vandaag de dag vaak vergezelt, is dit goed doordachte en nog beter geschreven boek van de Nederlandse schrijver Sidney Vollmer een eye-opener. Vollmer durft de ongemakkelijke vragen te stellen die de andere, duistere kant van digitale technologie blootlegt. De conclusie is even ontnuchterend als alarmerend: we laten ons langzaam maar zeker insnoeren in de digitale eenheidsworst van Silicon Valley.

The Silicon Empire

In zes doorwrochte essays gaat Vollmer in op de meest in het oog springende technologieën die onze manier van consumeren en communiceren de afgelopen tien jaar hebben veranderd, van on demand televisiekijken (Netflix) tot muziek luisteren (Spotify) tot sociale interacties (Facebook). Vakkundig krast Vollmer het laagje goede bedoelingen vernis op het blazoen van de grote techbedrijven weg en laat feilloos zien dat ze vooral uit zijn op onze data om nog meer geld te kunnen verdienen met advertentieverkoop. Data die wij maar al te kritiekloos weggeven.

Als we niet uitkijken zitten we straks gevangen in de algoritmes van wat Vollmer met een cynische knipoog ‘The Silicon Empire’ noemt. En kijken we alleen nog maar films, luisteren enkel nog muziek en lezen slechts die boeken die ons door de algoritmes worden aanbevolen, opgesloten als we zitten in onze hyperpersoonlijke informatiebubbel. Technologie heeft het in zich om ons leven te verarmen, stelt Vollmer, terwijl het zich voordoet het te verrijken.

Weekendje offline

Toch is ‘ON/OFF’ geen pessimistisch doemdenkboek. Integendeel. Het staat vol met aanzetten en adviezen voor een gezondere relatie met digitale technologie. Zo pleit Vollmer voor meer ethiek en overheidsregulering, zodat technologie ons gaat dienen in plaats van andersom. Hij raadt aan om de doortrapte berichten notificatie van WhatsApp en Facebook uit te zetten. En af en toe eens een heel weekend offline te gaan.

Het fijne is dat Vollmer niet van het geheven vingertje is. Hij schrijft bevlogen maar met humor en ontziet ook zichzelf niet. Dertig plussers zullen zich herkennen in de nostalgische herinneringen aan de casettebandjes om de Top-40 op te nemen en de videobanden van de videotheek die vaak nog moesten worden teruggespoeld. ‘On/Off’ is een geweldig boek dat een breed publiek verdient.

***** | 384 pagina’s | 22,50 euro

Tekst: Hidde Tangerman


Meer KIJK tipt