‘Om de zoveel tijd staan we bij KIJK even stil’

KIJK-redactie

28-05-2021 12:00:00

energietransitie

In zijn nieuwe column bespreekt hoofdredacteur André Kesseler wat er allemaal veranderd is aan de vormgeving van KIJK.

Als je heel druk bent, kun je af en toe het beste stil gaan staan. Om de zoveel tijd doen we dat bij KIJK. Dan leggen we het blad onder een vergrootglas, gaan we met een stofkam door elke pagina en proberen we met de resultaten van allerlei lezersonderzoeken in ons achterhoofd te bepalen waar we iets moeten veranderen. Dat begint al bij de voorkant. Kan die spannender zonder dat we schreeuwerige koppen gebruiken die niet bij de ziel van het blad passen? Hoe zorgen we ervoor dat mensen die KIJK los willen kopen ons tussen al die andere bladen in supermarkten en boekhandels kunnen vinden?

Nieuwe rubriek

Tijdens die zoektocht naar ‘anders’ gaat de discussie soms over belangrijke onbenulligheden. We hebben bijvoorbeeld stilgestaan bij de grijze lijntjes in de nieuwsrubriek KIJK Kort waarmee we de verschillende stukken tekst van elkaar scheiden. En over de lengte van de tekstjes voor de inhoudspagina hiernaast.

Uiteraard waren er ook dikkere knopen om door te hakken. Zo besloten we de rubriek NederTech, na jaren van trouwe dienst, te vervangen door een reeks waarin redacteur Laurien Onderwater bij Nederlandse universiteiten op zoek gaat naar wetenschappers die met een spannend onderzoek bezig zijn. Zo’n nieuwe rubriek (pagina 28) heeft een nieuwe titel nodig en dus moet je nadenken over wat die dan zou moeten zijn. ‘Onderwater ondervraagt’? ‘Laurien duikt onder water’? Kortom, stilstaan is verrassend veel werk. Maar het is gelukt (vinden wij) en het resultaat van die opfrisbeurt heb je nu in handen. We horen, als altijd, graag wat je ervan vindt via [email protected].

Complot-special

En ondertussen hebben we ook nog hard gewerkt aan een maar liefst 300 pagina’s tellende special waarin we de 55 belangrijkste complottheorieën ter wereld analyseren. Van ultrageheime gezelschappen als de Illuminati tot de aanslagen van 9/11, en van de geruchten over een wisseltruc met de Titanic tot de zogenaamd verdwenen goudvoorraad van de Verenigde Staten. Voor de abonnees: check de bijgesloten brief en pagina 76.

En als je nu in de winkel staat met deze KIJK in je handen: zoek vanaf 8 juni in het schap naar die unieke special. Hij zou goed te vinden moeten zijn, want ook daar hebben we lang over nagedacht.

Deze redactioneel staat ook in het extra dikke zomernummer van KIJK, hier te koop.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens