Wat heeft CERN allemaal voor kwaad in de zin?

KIJK-redactie

29 September 2018 09:30

Vandaag is het 64 jaar geleden dat het CERN werd opgericht. Over dit Europese deeltjesinstituut doen de gekste verhalen de ronde. Zo zouden CERN-medewerkers zich, volgens samenzweringsdenkers, schuldig maken aan duivelse praktijken. Een longread!

De zaak

Afbeeldingsresultaat voor cern logo

Het logo van CERN waarin ‘duidelijk’ 666 is te zien.

Alweer een jaar of zeven botsen er in de LHC met tussenpozen deeltjes op elkaar en nog steeds is de wereld niet vergaan. Je zou dus denken dat de angst voor deze ondergrondse deeltjesversneller en het instituut erachter, CERN, inmiddels wel is weggezakt. Het tegendeel blijkt waar: op internet circuleren de wildste verhalen over het Europese deeltjeslab en zijn indrukwekkende machines en experimenten. “Iedereen weet of voelt aan dat daar iets slechts gebeurt…”

De geruchten

Om in te zien dat CERN weinig goeds van plan is, hoef je geen deeltjesfysicus te zijn. Kijk alleen al naar dat logo: overduidelijk drie over elkaar geplaatste zessen. En 666, zo weet iedereen, is het getal van de antichrist.

Ook de namen van verschillende experimenten zijn verwijzingen naar het kwaad. Neem de magneet GOLIATH, vernoemd naar de heidense reus uit het Oude Testament die het tegen de door God uitverkoren Israëlieten opnam. Of, nog een tikje schaamtelozer: het experiment SATAN. In de zomer van 2016 verscheen er bovendien een video online, stiekem vanuit een raam gefilmd, waarop te zien is hoe gestalten in zwarte mantels op het domein van CERN voor het standbeeld van de hindoegod Shiva een mensenoffer uitvoeren.

En de invloed van het deeltjeslab strekt zich over de hele wereld uit. Want was het niet een CERN-wetenschapper die het world wide web uitvond? En nee, dat is geen nuttig cadeautje aan de wereld, zo meldt ene C. Ervana in een YouTubevideo, maar een manier om ons “te overstimuleren met een oneindige hoeveelheid aan data” en ons zo tot slaven te maken.

Dat laatste is overigens het idee van een stelletje oude bekenden uit het complotdenkerswereldje: de machtige en stinkend rijke Amerikaanse familie Rockefeller. De Rockefellers financieren namelijk een flink deel van het deeltjeslab via donaties, zo weet Ervana, en daar willen ze natuurlijk wel wat voor terugzien. Werelddominantie, in dit geval.

Maar met het tot slaven maken van de volledige mensheid neemt CERN geen genoegen. De deeltjesfysici richten hun pijlen ook specifiek op het christendom, zo is te lezen op de website I abhor CERN (‘Ik veracht CERN’). Met drie quantumcomputers van de firma D-Wave zijn ze namelijk bezig om wereldwijd de Bijbel te herschrijven – en dan niet alleen de digitale, maar ook de gedrukte exemplaren. Van de ‘leeuw’ in het citaat ‘Dan zal de leeuw zich neerleggen naast een lam’ heeft CERN in elk exemplaar van de Bijbel ‘wolf’ gemaakt, door de werkelijkheid op quantumniveau te manipuleren.

Verder circuleren er allerlei vage verhalen over poorten naar de hel die de LHC zou openen. Ook doet er één heel specifieke anekdote de ronde: die van dr. Edward Mantill. Deze natuurkundige zou tot de inner circle van CERN hebben behoord en trok de mantel van klokkenluider aan: “We hebben iets gedaan dat we niet hadden moeten doen: contact gelegd met een andere dimensie”, schrijft hij.

Het begon allemaal met ufo’s, vertelt Mantill. Na het Roswellincident in 1947 wilden de grote mogendheden nu weleens weten waar deze ruimteschepen eigenlijk vandaan kwamen. Van een andere planeet? Uit een andere tijd? Nee, uit een andere dimensie. “Ons universum is maar één pagina in een dik, allesomvattend boek”, legt Mantill uit. “Elke pagina stelt een dimensie voor – en het was nooit de bedoeling dat die met elkaar in contact kwamen.”

Maar ja: nieuwsgierige wetenschappers gaan natuurlijk precies dat tóch proberen. Gesteund door de EU, de VS en China tuigden CERN-onderzoekers in het diepste geheim een experiment op waarmee ze contact konden leggen met onze naburige dimensie. Alleen de afdelingshoofden van CERN, die zichzelf The Family noemden, en een handjevol andere wetenschappers wisten ervan. En een van die mensen was, jawel, Edward Mantill.

Jarenlang leverden deze experimenten niets op – maar toen werden Mantill en de rest op een kwade dag opgeroepen door ‘Father’, het hoofd van The Family. Deze Sandra O’Reilly, een jonge, ambitieuze onderzoeker, wilde de energie van het experiment opkrikken tot een ongekende hoogte van 40 tera-elektronvolt. Anderen protesteerden; voor zo’n hoge energie was nooit aangetoond dat een eventuele poort naar een andere dimensie weer direct kon worden gesloten. Maar Father liet zich niet ompraten; de energie moest en zou omhoog. Toen dat eenmaal was gedaan, werd het warmer in de kamer, een ongekend fel licht verblindde alle aanwezigen, er klonk een ijselijke kreet, en het werd pikdonker. Toen het licht weer aanging, was Father verdwenen. In haar stoel lagen alleen nog haar kleren, haar juwelen en haar tampon…

De feiten

Allereerst de concrete aanwijzingen dat CERN een occulte kliek is. Het logo? Tja, dat kun je met wat fantasie zien als een aantal op elkaar gelegde zessen, maar het is toch echt een schematische weergave van een deeltjesversneller. Een synchrotron, om precies te zijn: een cirkelvormige tunnel met een aantal rechte aftakkingen (zie het artikel ‘Deeltjesverbroederaar’ in KIJK 12/2016). Maar als je er dan zo nodig zessen in wil zien, geef dan tenminste toe dat het er geen drie maar vijf zijn. En voor zover wij weten, heeft de antichrist niets met het getal 66666.

Dan die experimenten. Inderdaad is er een magneet genaamd GOLIATH – én een magneet vernoemd naar diens Bijbelse tegenstander, de latere koning David. Ze maken deel uit van een opstelling waarmee wordt gezocht naar tekenen van een kracht die tussen donkere en gewone materie werkt. Klinkt wat sinister misschien, maar zo’n zoektocht past prima binnen de reguliere natuurkunde.

En het experiment SATAN dan? Die naam duikt inderdaad op in CERNdocumenten, maar veel details staan er niet bij. Aha, dat riekt dus wel degelijk naar iets wat het daglicht niet kan verdragen. Natuurkundige Georg Raffelt van het Duitse Max Planck Instituut voor Natuurkunde helpt ons uit de droom. “SATAN stond voor Solar Axion Telescope Antenna, een voorgesteld experiment om met een niet-gebruikte LHC-magneet te zoeken naar deeltjes genaamd axionen”, mailt hij. “Toen dat project vastere vormen kreeg en er daadwerkelijk financiering voor moest worden gezocht, vond men de naam SATAN toch wat ongepast en is die veranderd in CAST, wat staat voor CERN Axion Solar Telescope.”

Ach, verzucht Raffelt, soms hebben natuurkundigen een wat vreemd gevoel voor humor. Helemaal hebben ze hun satanische grapje overigens niet laten schieten; in de linkerbovenhoek van de CAST-webpagina prijkt nog steeds een duiveltje.

Een ander voorbeeld van vreemde natuurkundehumor was het ‘mensenoffer’. Een woordvoerder van CERN noemde de gebeurtenis tegenover het persbureau AFP een grap die zonder toestemming of kennisgeving is uitgevoerd. “De mensen die er verantwoordelijk voor waren, zijn geïdentificeerd en passende maatregelen zijn getroffen”, meldde het deeltjeslab later. Nu zal uiteraard geen zichzelf respecterende samenzweringsdenker CERN op zijn woord geloven. Maar de video is zó amateuristisch dat slechts een paar complotgevoelige YouTube-kijkers serieus geloven dat hier daadwerkelijk iemand wordt doodgestoken.

Komen we aan bij de pogingen om de hele wereld tot slaaf te maken via internet. Het klopt dat CERN-medewerker Tim Berners-Lee het world wide web bedacht, waar onder meer url’s en hyperlinks onder vallen. Maar uiteraard betekent dat niet automatisch dat CERN de controle over het volledige internet heeft. Daarnaast leunt het budget van CERN voornamelijk op de bijdragen van de lidstaten, samen jaarlijks meer dan 1 miljard euro. Al is niet bekend hoeveel extra financiering er via onlinedonaties binnenkomt. Maar we mogen aannemen dat CERN niet zó om geld verlegen zit dat het zich door de Rockefellers laat gebruiken om de complete wereldbevolking onder de knoet te krijgen.

Wat die quantumcomputers betreft: voor zover is na te gaan, heeft CERN die helemaal niet. D-Wave meldt namelijk met trots op zijn site welke high profile-bedrijven zo’n apparaat hebben aangeschaft. Mocht het prestigieuze CERN er maar liefst drie in huis hebben gehaald, dan is het ondenkbaar dat D-Wave dat stil zou houden. Nog los van het feit dat zelfs een volwaardige quantumcomputer geen gedrukte Bijbelteksten kan veranderen, laat staan de vroege en beperkte versie die D-Wave nu verkoopt.

En die Edward Mantill? Van de hele man is nergens een spoor te vinden – behalve op talloze complotsites die allemaal hetzelfde verhaal reproduceren. Dan zou CERN dus alle officiële referenties naar hun klokkenluider moeten hebben weggepoetst, maar niets hebben ondernomen tegen de verspreiding van zijn belastende bekentenis.

Maar die gedachte hoeven we eigenlijk niet eens te overwegen. Niemand die ook maar een beetje van natuurkunde weet, zal geloven dat Mantills tekst door een CERN-insider is geschreven. Zo meldt hij dat er eerder op de dag van het gruwelijk misgelopen experiment in de LHC welgeteld twee deeltjesbotsingen hebben plaatsgevonden. Terwijl dat er normaal gesproken 600 miljoen per seconde zijn.

Zaak gesloten?

Het feit dat ‘Edward Mantill’ de plank zo misslaat, is geen uitzondering. Zo goed als alle teksten waarin complotdenkers zich druk maken om CERN en de LHC, staan bol van de rare fouten die verraden dat de auteurs bitter weinig kaas hebben gegeten van natuurkunde of deeltjesversnellers. En daarmee hebben we misschien gelijk de dieper liggende oorzaak van het circuleren van al die wilde verhalen beet: mensen horen van alles over enorme budgetten, immense onderaardse machines, nog nooit verkende energieën, extra dimensies en donkere materie – imponerende termen die ze niet zomaar kunnen plaatsen.

En helaas: waar de een zich dan gaat inlezen, laat de ander zijn fantasie en paniek de vrije loop. Waarbij het natuurlijk niet helpt als onderzoekers hun experiment SATAN noemen of occulte rituelen naspelen op het CERN-terrein.

Deze Complot!-aflevering is ook te vinden in KIJK 4/2017.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: Maximilien Brice/CERN

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens