‘Naar een punkfeestje gaan met twee condooms als oorbel’

KIJK-redactie

16-11-2016 11:00:28

giphart afscheid

Ronald Giphart doet zijn best om nooit te oordelen over andermans seksuele uitspattingen. Maar bij condom swappers heeft hij daar toch wat moeite mee. 

In mijn studententijd had ik een huisgenote die had bedacht om naar een punkfeestje te gaan met twee condooms als oorbel. Twee gebruikte condooms welteverstaan. Het leek haar grappig daar de hele avond vrolijk mee rond te wapperen. Natuurlijk was haar actie provocerend bedoeld – en ik moet zeggen dat de provocatie werkte, want dertig jaar later schrijf ik er alsnog een stukje over.

Mijn columns voor KIJK gaan vaak over de wondere wereld van de fysieke liefde en ik probeer het liefst geen waardeoordeel uit te spreken over de door mij beschreven verschijnselen, fetisjen, gedragingen en perversiteiten. Wie ben ik om iets te veroordelen of belachelijk te maken? Wetenschap moet vooral objectief blijven en iedereen moet bij voorkeur doen waar hij of zij zin in heeft, zolang anderen maar niets wordt opgedrongen. Toch waarschuw ik hierbij tere lezers vast: het volgende kan u met afschuw vervullen. Dat doet het mij namelijk ook.

Condom swappers

Zoekend naar studies over condoomgebruik las ik op internet over een verschijnsel genaamd condom swappers. Dat zijn mensen die gebruikte condooms met elkaar ruilen of aan elkaar verkopen.

Er zijn ook lieden die zich eraan verlustigen op publieke plekken te zoeken naar rubberen restanten van de lust van vreemden. Zo vond een Zweeds meisje de geur van volgespoten kapotjes zo bedwelmend dat ze haar slaapkamer ermee volhing, samen met foto’s van de mannen en jongens die hiervoor verantwoordelijk waren. Ze schakelde haar vriendinnen in om haar vreemde verzameling uit te breiden. (Ze had al tegen de tweeduizend exemplaren en wil doorgaan tot ze er tienduizend heeft hangen.)

Inhoud van condoom nuttigen

Ook zijn er berichten van mensen, zowel mannen als vrouwen, die voorbehoedmiddelen van anderen gebruiken als masturbatiehulpmiddel of die – nu wordt het gruwelijk – de inhoud ervan betasten of zelfs nuttigen. Dat brengt natuurlijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Sommige deskundigen denken dat de micro-organismen die bepaalde venerische kwalen veroorzaken niet lang buiten het menselijk lichaam kunnen overleven en dat de gevaren van condoomruilen te overzien zijn.

Andere onderzoekers denken echter dat een dichtgeknoopt voorbehoedmiddel wel degelijk de juiste omstandigheden heeft voor ziekteverwekkers om langer te blijven rondkrioelen. Hoe het zit met hiv is onduidelijk, maar de bacterie die de geslachtsziekte gonorroe veroorzaakt, kan onder goede omstandigheden dagen actief blijven. (Een zeeman raakte eens besmet toen hij seks had met een opblaaspop waarin zich nog het zaad van een vorige zeeman bevond.)

Hoe het ook zij, mij lijkt condom swapping een aberratie die niet echt valt aan te bevelen – maar oordeel vooral zelf.

Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 11/2016. Deze editie is hier nog online te bestellen.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis