‘Zit er iets in sperma dat werkt als antidepressief middel?’

KIJK-redactie

21-01-2017 13:00:54

depressieve vrouwen

Waarom vinden depressieve vrouwen het fijner om seks met zichzelf te hebben dan met hun partner? Ronald Giphart ploos het maar wat graag uit.

De laatste maanden gaat het in de media vaak over depressiviteit. Een jaar of acht geleden las ik Why women have sex? van de psychologen Cindy Meston en David Buss, waarin zij ook het onderwerp behandelen. Mensen die worden geplaagd door aanhoudende zwaarmoedigheid ervaren vaak seksuele problemen. Zij hebben minder seks en raken minder snel opgewonden (en daarbij zorgen hun antidepressiva er vaak voor – hebben zij weer – dat de lust afneemt).

Masturberen

Vooral depressieve vrouwen kampen ermee: zij ervaren meer pijn tijdens een erotische uitspatting dan niet-depressieve vrouwen en komen minder vaak en minder snel klaar. Uit onderzoek bleek echter ook nog iets verrassend: depressieve vrouwen masturberen wel veel vaker dan niet-depressieve vrouwen. Huw? Je zou denken dat dit andersom zou zijn.

Daarnaast waarderen depressieve vrouwen seks met zichzelf beter dan seks met een partner. Volgens wetenschappers is een verklaring hiervoor dat vrouwen masturberen zien als zelfhulptherapie. Ze zouden zich beter voelen tijdens een orgasme, hoe kort dat moment ook duurt: de aangename chemische hersenstofjes die vrijkomen tijdens een seksueel hoogtepunt zorgen voor een intens – zij het kortstondig – gevoel van tevredenheid.

Zelfmoordafname

Toch zitten er aan seks met een partner ook wel degelijk bepaalde voordelen. Meston en Buss citeren in hun boek de Amerikaanse psycholoog Gordon Gallup, die een grote groep vrouwen ondervroeg naar depressiviteit en hun seksleven. Een opmerkelijk uitkomst: vrouwen die geen condoom gebruikten, waren significant minder depressief dan vrouwen die dat wel deden. Ze waren ook veel blijer dan vrouwen die nooit seks hadden.

Er was zelfs een verband tussen condoomgebruik en pogingen tot zelfmoord. 13 procent van vrouwen die condooms gebruikten, was in het verleden suïcidaal geweest, tegenover 5 procent van de vrouwen die dat nooit deden.

De wetenschap boog zich over de vraag wat er hier aan de hand zou kunnen zijn. Zat er misschien iets in sperma dat werkte als een antidepressief middel? Dat leek inderdaad zo te zijn: er zitten vele hormonen in het ejaculaat die door de bloedwand kunnen worden opgenomen en die een effect op de stemming zouden hebben. Depressieve vrouwen hebben minder van deze hormonen in hun bloed dan niet-depressieve vrouwen. Er kwam op dit onderzoek natuurlijk kritiek en de discussie is tien jaar na verschijning van het boek nog niet beslecht, maar dat er een samenhang is tussen seks en gemoed, lijkt onweerlegbaar.

Verveling

In Why women have sex namen Meston en Buss een overzicht op van redenen van vrouwen om met mannen naar bed te gaan (verveling, zelfbeeldoppepperij, wraak, et cetera). Voor veel vrouwen is seks een manier to get rid of depression. Dat laatste ben ik in de artikelen over depressiviteit echter niet tegengekomen. Bij dezen.

Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 1/2017. Deze editie is hier nog online te bestellen.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis