Zijn geheugen verbeterende implantaten de toekomst?

KIJK-redactie

22-10-2016 13:00:57

hersenimplantaten

Stel je voor dat je gegevens naar je brein kunt uploaden, of kunt kiezen welke herinneringen je wilt verwijderen uit je geheugen? Deze Amerikaan wil het werkelijkheid maken.

Ruim honderd miljoen dollar. Zoveel investeert de Amerikaan Bryan Johnson in zijn eigen start-up Kernel.  Dit bedrijf doet onderzoek naar de mogelijkheden om de menselijke intelligentie en het geheugen te verbeteren. Kernel werd eerder dit jaar opgericht, maar nu wil Johnson zijn team uitbreiden. Dit maakte hij gisteren bekend via een publieke aankondiging.

De menselijke intelligentie en het geheugen wil Johnson verbeteren met een speciaal apparaat – wat overigens nog niet is gemaakt. Het apparaat wat Johnson voor ogen heeft, moet cognitieve storingen verminderen. Door zenuwcellen die belangrijke data opslaan te ‘hacken’, moet het apparaat de communicatie tussen hersencellen verbeteren. Zo zou het kunnen helpen de overdracht van informatie beter te laten verlopen. En daarmee moeten ziektes zoals alzheimer tot de verleden tijd gaan horen.

Levensstandaard

De drijfveer achter het immense project is in Johnsons privéleven te vinden. Doordat zijn stiefvader vroege tekenen van alzheimer begon te vertonen, ging Johnson op zoek naar een manier om hem ‘zijn waardigheid terug te geven’. Daarnaast is hij van mening dat menselijke intelligentie de sleutel is tot een betere levensstandaard. Dit alles motiveerde hem om zich te verdiepen in de neurologische wereld.

Johnson blijkt niet de enige die de toekomst van zijn bedrijf rooskleurig inziet. De wetenschappelijke adviesraad van Kernel bestaat namelijk uit onderzoekers die ook werken voor universiteiten zoals Caltech, MIT en Stanford. Daarnaast werkt hij nauw samen met neuroloog Theodore Berger, die momenteel mensen met elektrische implantaten tegen epilepsie bestudeert.

Maar de positieve denkwijze wordt niet door iedereen gedeeld. Zo vertelt hoogleraar Neil Burgess van UCL aan New Scientist dat hij niet onder de indruk is. “Zelfs al zouden ze in staat zijn om de activiteiten van neuronen tijdens normale geheugenverwerking in kaart te brengen, dan nog zal het moeilijk worden om te achterhalen welke stukjes code moeten worden versterkt of gedempt om het proces te verbeteren.”

Angst

Bovendien roept het project van Johnson bij sommige mensen angst op. De zakenman kan dat begrijpen en besloot er tijdens zijn aankondiging kort op in te gaan. Hij benadrukte dat het publiek niet hoeft te vrezen dat een kleine groep de technologie gaat misbruiken om de rest van de mensheid te onderdrukken. “Mijn intentie is om producten te maken voor miljarden mensen. Niet alleen voor de elite of de rijken”, aldus Johnson.

Maar voordat het zo ver is, moet hij nog heel wat investeringen binnen harken. Naar verwachting heeft het project minstens één miljard dollar nodig om echt goed van de grond te komen. Maar investeerders van buitenaf wil de zakenman niet zomaar toelaten. Gezien het feit dat het project nog in de kinderschoenen staat, rekent hij liever op de inzet van ‘zijn pioniers’ en vertrouwt hij erop dat het publiek hem zal steunen.

In de toekomst zal blijken of Johnson dit allemaal voor elkaar kan krijgen, of dat zijn blik toch iets te rooskleurig is. De onderstaande trailer zal in de tussentijd moeten voldoen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Kernel, New Scientist, Tech CrunchPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes