3 onderschatte kantoorproblemen

KIJK-redactie

05-01-2017 13:08:05

KIJK 2

Sommige kantoorproblemen die schade aan mensen kunnen toebrengen, worden niet altijd als zodanig opgemerkt. Drie voorbeelden.

Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag binnen stil te zitten. Werken op kantoor kan zelfs venijnig ongezond zijn. Maar dat komt niet alleen doordat we uren naar een beeldscherm staren of op een oncomfortabele stoel zitten. Hieronder drie kantoorproblemen die nogal worden onderschat.

Geluidsoverlast

Een van de grootste ergernissen op kantoor. Het gaat dan niet alleen om die telefoongesprekken van de collega tegenover je, maar ook kader-1_geluidsoverlast_ventilatieover het constante gezoem van bijvoorbeeld een ventilatiesysteem. Dit lijken misschien kleine irritaties, maar ze verhogen het stressniveau in ons lichaam, onze bloeddruk en de afgifte van adrenaline. Door al die factoren stijgt de kans op hart- en vaatziektes.

Klimaatbeheersing

Filters en ventilatiekanalen in systemen voor klimaatbeheersing zijn veel voorkomende bronnen van luchtverontreinigingkader-2_klimaatcontroler_photo_m52controller-1 in kantoren. Er wordt bijvoorbeeld weinig onderhoud gepleegd. Verrassend vaak komen klachten over het binnenklimaat uit moderne gebouwen waar geen ramen kunnen worden geopend. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan, die chronisch kunnen worden.

Kunstlicht

Natuurlijk licht verandert continu van intensiteit en kleur en beïnvloedt daarmee hormonen in ons lichaam. Bovendien hebben we zonlicht nodig voor het aanmaken van vitamine D.kantoorproblemen Kunstlicht heeft al die voordelen niet. In veel kantoren is het donker en staat het kunstlicht de hele dag aan. Ook komt het heel precies hoe dit licht is afgesteld; het mag bijvoorbeeld niet te fel branden. Een verkeerde afstelling kan leiden tot slaapstoornissen, stress en hoofdpijn.

Dit is een kader uit het artikel ‘Gezond kantoor gezocht’ te vinden in KIJK 2/2017. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari. 

Meer informatie:

Tekst: Elleke Bal

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis