Smaken alle woorden hetzelfde?

KIJK-redactie

13-09-2021 12:00:00

woorden

Vaak hebben we de neiging om ronde objecten te associëren met namen die rond klinken. Betekent dit dat woorden smaken hebben?

Wat is dat nou weer voor rare vraag – woorden hebben toch geen smaak? Nou, eigenlijk wel. Maar eerst een andere vraag. Voor welke van de vormen hiernaast zou je Kiki een passende naam vinden, en bij welke zou Boeba beter passen? 95 procent van de mensheid geeft hetzelfde antwoord: de figuur links is typisch een Kiki, de figuur rechts is echt een gevalletje Boeba.

Lees ook:

woorden
Het linker figuur klinkt als Kiki, het rechter als Boeba.

Kiki en Boeba

Dat kan bijna geen toeval zijn: kennelijk is er een verband tussen taalklanken en bepaalde visuele eigenschappen. Het blijkt dat we wereldwijd de klanken ‘ie’, ‘uu’, ‘t’ en ‘k’ vinden passen bij kleine, spitse vormen. De ‘o’, ‘oe’, ‘b’ en ‘w’ horen juist bij grote, ronde, zachte vormen. Deze verbanden vind je niet alleen terug in lollige testjes, maar zijn ook verankerd in allerlei talen.

Het Japans kent bijvoorbeeld het woord buku-buku. Dat betekent ‘mollig’, en dat hoor je er ook wel in. En wat denk je dat kira-kira betekent, ‘dof’ of ‘flonkerend’? In een groot onderzoek onder Nederlanders die geen Japans spraken, raadde maar liefst 83 procent van de deelnemers correct dat het ‘flonkerend’ is.

Smaken

Maar nu terug naar smaken. Er blijken namelijk ook verbanden te bestaan tussen taalklanken en wat we proeven. De mollige klanken associëren we met zoete en zachte smaken, zoals chocola, caramel en romige brie. Kiki-klanken passen dan weer beter bij zure en frisse smaken; denk aan citroen, sinaasappel en yoghurt.

Dus smaken alle woorden hetzelfde? Nee, niet echt: een kiki smaakt anders dan een boeba. Het zou dan ook heel vreemd zijn als een chocoladezeezoutreep Kiki zou heten, of als we limoenen boeba’s zouden noemen. En welk woord zou het allerlekkerst smaken? Daar zegt de taalwetenschap dan weer niks over.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Sterre Leufkens

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt