Iemand trek in kwallenchips?

Laurien Onderwater

30-07-2017 11:00:58

kwallenchips

Vergeet doodgewone aardappelchips, want kwallenschips gaan het helemaal maken.

De kwallenpopulatie is in de laatste paar jaren enorm gestegen. Dit komt onder meer door klimaatverandering en het feit dat hun natuurlijke vijanden sterk in aantallen zijn gedaald door overbevissing. Als de wind goed staat, kun je dan ook veel aangespoelde kwallen aantreffen op het strand. Deze worden opgeruimd en – uiteraard – weggegooid.

Maar juist dat vond een Deense wetenschapper van de University of Southern Denmark zonde. De man kwam met een idee: we verwerken gedroogde kwallen tot iets eetbaars en maken er zo een culinair hoogstandje van.

Kwallenchips

Gedroogde kwallen worden al geruime tijd in Aziatische culturen gegeten. Het droogproces duurt dan 30 tot 40 dagen, waarbij zout en aluin worden ingezet om al het water uit de neteldieren te halen.

De Deen Mie Thorborg Pedersen vond een snellere manier uit. Hij doordrenkte de kwallen met alcohol die het water verving. Vervolgens verdampte de alcohol weer als Pedersen de kwallen te drogen hing. Wat overblijft, is een knapperig dun schijfje kwal. Een beetje als chips.

Beetje jammer alleen is dat de kwallenchips niet veel smaak bevatten. Toch houdt dat Pedersen niet tegen. Hij ziet veel potentie in dit gastronomische hapje en volgens hem kan het worden ‘opgeleukt’ met wat zeewier, dat naar bacon schijnt te smaken. En wellicht heeft de crew van toprestaurant Noma wel interesse in dit culinaire hoogstandje?

Bronnen: University of Southern Denmark, New Atlas

Beeld: University of Southern Denmark

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis