‘Ik maak me grote zorgen over de orang-oetans’

KIJK-redactie

10 January 2020 10:59

Jan van Hooff

Hij groeide op in een dierentuin en werd een van de bekendste biologen van Nederland; het leven van Jan van Hooff (83) heeft altijd in het teken van dieren gestaan. En over dat leven heeft hij nu een boek geschreven.

Jan van Hooff zit in gedachten verzonken in een Utrechts café waar we hem treffen. “Ik maak me grote zorgen over de orang-oetans op Borneo”, zegt hij bij wijze van begroeting. Hij wijst met een trieste blik naar de krant die hij net aan het lezen was. Daarin staat een artikel over de nieuwe hoofdstad die Indonesië op Borneo wil bouwen. “Al die miljoenen mensen die daar gaan wonen en niemand die het over de fragiele natuur heeft. Borneo is een van de weinige plekken waar dieren nog de nodige ruimte hebben, maar niet als dit doorgaat.”

Het is duidelijk dat Van Hooff ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd zeer begaan is met de primaten. Hij bestudeerde ze zijn leven lang en schreef daarover recent het boek Gebiologeerd. Het is geen autobiografie, verduidelijkt hij, meer een schets van dingen die hij heeft gedaan. “Anders werd het boek te dik.” Een redelijk mens moet tot de conclusie komen dat het een goed besteed leven is. Apen spelen daarin een hoofdrol. Hoe kan het ook anders voor iemand die opgroeide in Burgers’ Dierenpark in Arnhem, waar zijn moeder en vader de leiding hadden?

Dit is het begin van het interview met Jan van Hooff te vinden in KIJK 2/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 januari tot en met 19 februari.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: Allard Faas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen