Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte ribbenkast

Naomi Vreeburg

14-09-2015 16:00:53

Onderzoekers hebben onlangs de eerste 3D-geprinte ribbenkast bij een man geïmplanteerd. 

Het klinkt als een personage uit een stripboek: een man met een ribbenkast van titanium. Toch is dit onlangs voor een 54-jarige Spanjaard werkelijkheid geworden. Nadat zijn eigen ribbenkast was aangetast door een tumor in de borstwand, hebben chirurgen ’s werelds eerste 3D-geprinte, titanium borstbeen en ribben bij hem ingebracht.

Titaniumimplantaten zijn niet nieuw. Platen en schroeven van titanium worden al langere tijd gebruikt om borstdelen te vervangen. Helaas kunnen deze implantaten loslaten, wat voor complicaties zorgt. De onderzoekers beredeneerden dat een precies op maat gemaakte prothese een veiligere optie was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Allereerst gebruikten de chirurgen een hoge-resolutie CT-scanner om een 3D-model te maken van de borstwand en de tumor van de patiënt. Hierdoor wisten zij precies welke delen van de ribbenkast moesten worden verwijderd. Met dit model gingen ze naar het bedrijf Anatomics, dat medische implantaten maakt. Hier rolden ze de titaniumprothese uit een 3D-printer.

12 dagen na de operatie, mocht de Spanjaard zijn ziekenhuisbed verlaten. Naar verluidt gaat het goed met hem.

In KIJK 10/2015 meer over de toekomst van de 3D-printer. Lees verder hoe deze 3D-geprinte spalk het leven van drie jongetjes wist te redden.

Bronnen: European Journal of Cardio-Thoracic Surgery, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes