Hoe gaat de 3D-printer jouw wereld vormgeven?

KIJK-redactie

10-09-2015 11:00:17

De 3D-printer kan net zo onmisbaar worden als de smartphone. Met één druk op de knop je eigen spullen op maat gemaakt wanneer jij ze nodig hebt. Wat staat ons te wachten met zo’n minifabriek binnen handbereik?

Een printer die velletjes papier met inkt bedrukt is zó 2012. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het kan worden geprint: sieraden, muziekinstrumenten, speelgoed, voedsel en zelfs huizen. We hebben het dan over de techniek van 3D-printen, die (letterlijk) een nieuwe dimensie toevoegt aan het printproces.

3D-printen is hard bezig de wereld te veroveren. Als we de experts in het veld mogen geloven, gaat het procedé onze samenleving ingrijpend veranderen. 3D-printen wordt zelfs al de derde industriële revolutie genoemd; internet was de tweede. Hoog tijd om de balans op te maken. Hoe verandert de revolutionaire printer onze wereld?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 10/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 17 september tot en met 21 oktober. 

Hieronder een filmpje uit 1989 waarin 3D-printen als nieuwe technologische doorbraak wordt omschreven:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Abhinabha Tangerman

Beeld: Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen