‘Ik wil zélf kiezen wanneer ik klaar ben met leven’

KIJK-redactie

11-04-2017 13:05:33

max more

Sterven is geen optie. Dat vindt althans Max More, wiens bedrijf Alcor mensen invriest op het moment van overlijden. Cryonisten zijn ervan overtuigd dat ze weer tot leven zullen worden gewekt zodra de wetenschap zover is. Binnenkort verwacht More de 150ste cliënt te kunnen ‘helpen’. KIJK sprak met hem. 

KIJK: Waarom wilt u zelf straks de vriezer in?

“Ik kan een lange lijst maken van alle dingen die ik zou willen doen en zien, waar ik in geen honderd jaar aan toekom. Dingen die ik wil leren, plekken die ik wil zien. De beslissing wanneer mijn einde gekomen is, laat ik liever niet aan de natuur over, alleen maar vanwege een ongelukkig evolutionair foutje. Ik wil zélf kiezen wanneer ik klaar ben met het leven.”

Verwacht u dan dat de mensheid in de verre toekomst de sleutel tot onsterfelijkheid zal ontdekken? Is dat ook waar uw cliënten op hopen?

“Ik zou het woord onsterfelijkheid niet gebruiken, want dat is niet echt wat we bieden. Het enige wat we bieden, is de kans om verder te leven op een tijdstip waarop de wetenschap het verouderingsproces heeft overwonnen. Maar in die toekomst kun je altijd nog sterven door geweld of in een verkeersongeluk. Levensverlenging, daar gaat het om.”

Oké. Maar wie zich laat invriezen is toch eigenlijk al dood? Dan valt er eigenlijk niets meer te verlengen.

“Je kunt cryonisme het beste zien als een uitbreiding van spoedeisende hulp. Als vandaag je hart stopt, zou je niet willen dat mensen je gewoon laten doodgaan. Nee, je zegt: reanimeer me alsjeblieft. Je krijgt een hartmassage, beademing en defibrillatie; je wordt in leven gehouden. Met een coma is dat net zo. Zelfs als je jaren in coma ligt, zou je waarschijnlijk willen dat je een keer wakker wordt. Dat is precies het principe waar cryonisme op leunt. Wanneer een arts je doodverklaart, ben je alleen klinisch overleden. Dat betekent dat artsen nu de middelen niet hebben om je weer tot leven te wekken. Maar je bent dus niet dood op een definitieve wijze. Dat gaat natuurlijk wél gebeuren als wij van Alcor niet ingrijpen. En wat wij doen, is in feite het lichaam in zoverre afkoelen dat het in een onveranderlijke staat komt. Het is eigenlijk een soort van verlengde coma, zonder stofwisselingsactiviteit.”

Dit is het begin van een interview te vinden in KIJK 5/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 april tot en met 24 mei. 

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Alcor Life Extension Foundation www.alcor.orgPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis