Ontstaan er weleens nieuwe talen?

KIJK-redactie

21 December 2020 12:00

nieuwe talen

Het is een feit dat het aantal talen afneemt, maar komt er ook nog zo nu en dan een nieuwe taal bij?

Taalwetenschappers schatten dat er op de wereld zo’n 6000 talen bestaan. Het precieze cijfer is afhankelijk van waar je de grens trekt tussen een taal en een dialect. Maar een ding is zeker: het aantal talen neemt af, bijvoorbeeld doordat kleine volken hun oorspronkelijke taal niet meer aan hun kinderen doorgeven.

Lees ook:

Gebarentaal

Maar er komen ook weleens talen bij. Zo is recent in het Midden-Amerikaanse land Nicaragua een nieuwe gebarentaal ontstaan. In 1977 werd daar in de hoofdstad Managua een dovenschool opgericht. Uit het hele land kwamen dove en slechthorende kinderen naar de nieuwe school toe. Ze leerden er Spaans, maar in de schoolbus en op het schoolplein gebruikten de leerlingen onder elkaar eigen gebaren om te communiceren.

Taalwetenschappers spreken van een ‘echte’ taal wanneer die grammaticale regels heeft, en wanneer hij door kinderen als moedertaal wordt geleerd. Inmiddels voldoet deze Nicaraguaanse schooltaal aan beide eisen. De gebaren zijn niet zomaar losse items, maar moeten in een specifieke volgorde staan: voilà, grammatica. En de eerste generaties schoolgangers hebben hun gebarentaal doorgegeven aan nieuwe leerlingen, die hem als eerste taal leerden (zie de foto). Daarmee is dus een echte nieuwe taal ontstaan.

Zo’n spontane geboorte van een volledig nieuwe taal komt niet zo vaak voor. Wel ontstaan regelmatig mengvarianten van talen die in hetzelfde gebied worden gebruikt, maar het is lastig te zeggen wanneer je dan van een echte, unieke taal spreekt. Ook worden er soms totaal nieuwe talen bedacht, zoals Esperanto, Klingon en het Dothraki uit de serie Game of Thrones. Die tellen pas officieel mee als ze door iemand als moedertaal worden geleerd. Dus wil je de taaldiversiteit op de wereld een handje helpen? Voed je kinderen op in het Dothraki!

Deze vraag staat ook in KIJK 2/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Sterre Leufkens

Beeld: Christian School for the Deaf, MANAGUA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer KIJK antwoordt