Waarom zijn we zo dol op Engelse vloeken?

KIJK-redactie

12-11-2020 15:00:00

vloeken

‘Fuck’ en ‘shit’ zijn populaire woorden in Nederland. Waarom vloeken we zo graag in het Engels?

Wat zeggen Nederlanders als ze hun kleine teen stoten? De populairste vloek is ‘kut’, maar op de tweede en derde plek prijken minder Hollandse woorden: ‘fuck’ en ‘shit’ winnen zilver en brons in de Grote Vloekranglijst. Raar eigenlijk, dat we bij zo’n primaire reactie niet gewoon onze moedertaal gebruiken.

Geschokt zieltje

Daar is een reden voor. Taboewoorden (dat zijn woorden die bijvoorbeeld met seks, poepen en plassen te maken hebben) hebben een groot effect op ons. Alleen al van het horen van zo’n woord schrikken we: onze hartslag gaat omhoog en we gaan meer zweten.

Maar dit alles gebeurt alleen bij moedertaaltaboes. Vieze woorden in een taal die we op latere leeftijd hebben geleerd, doen ons niks. Al weet je nog zo goed dat ‘shit’ hetzelfde betekent als ‘poep’, als moedertaalspreker van het Nederlands word je er niet warm of koud van. Een Engelse vloek komt dus gewoon minder hard aan. Dat is handig als je wel wilt vloeken, maar ook weer niet al te grof wilt zijn.

In de taalkunde heet het ‘therapeutisch lenen’: het gebruik van een leenwoord is als therapie voor je geschokte zieltje. Ook leenwoorden uit andere talen hebben dat verzachtende effect: ‘urineren’, ‘copuleren’ en ‘derrière’ klinken veel keuriger dan hun Nederlandse varianten, die ik hier maar even niet op zal schrijven.

Schoonmoeder

Er zijn trouwens culturen waarin het spreken over taboes nog naar een heel ander niveau wordt getild. In die culturen is het onbeleefd om alledaagse taal te gebruiken wanneer je praat over bepaalde mensen, bijvoorbeeld over je schoonmoeder. Als je dat toch wilt doen, moet je een compleet andere versie van je taal gebruiken, een soort taboedialect. Daar zou je toch fecesziek van worden…

Deze vraag staat ook in KIJK 2/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Sterre Leufkens

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt