Oude boottombe opgegraven in Egypte

Naomi Vreeburg

10-11-2016 09:00:05

Een boottombe uit 1840 voor Christus is opgedoken met de resten van een vaartuig en 120 boottekeningen.

Er is een bijzondere ontdekking gedaan onder het gouden zand nabij de Nijl. Op een van de meest belangrijke archeologische plekken in Egypte, Abydos, hebben Josef Wegner en zijn team namelijk een 3800 jaar oude tombe gevonden met daarin de resten van een houten boot. Deze ‘bootput’ is dichtbij een tombecomplex van farao Senoeseret III ontdekt.

Unieke boottombe

De Groningse egyptoloog Jaap van Dijk, niet betrokken bij de studie, noemt het een geweldige vondst. Hij mailt wel dat er op verschillende plaatsen al bootputten met ‘begraven’ boten zijn gevonden. “De beroemdste is die bij de piramiden in Giza, met een ontmanteld maar compleet schip van Cheops, bouwer van de Grote Piramide, dat inmiddels is gerestaureerd en in een apart museum bij de piramiden kan worden bewonderd.”

boottombe

Dus zo bijzonder is de vondst niet? Jawel, zo laat Van Dijk weten. “De nieuwe ontdekking in Abydos is uniek vanwege de gedecodeerde wanden, met illustraties van zo’n 120 schepen.” Deze tekeningen zijn aan de binnenkant van de boottombe gekrast, waaronder een van 1,5 meter hoogte.

1901

De boottombe – die ooit 21 meter in lengte en 4 meter in breedte zou zijn geweest – werd voor het eerst in 1901 ontdekt. Toen de archeologen de put probeerde uit te graven, stortte het dak in en was het project ten einde. Wegner en zijn collega’s hadden meer geluk en legden dus onlangs de tombe bloot.

Bronnen: The International Journal of Nautical Archeology, National Geographic

Beeld: Josef WegnerPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens