‘Driekwart van de Nederlanders is een complotgelovige’

KIJK-redactie

23 November 2018 08:59

uitgestorven dieren klonen

In KIJK 12/2018 staat de voorlopig laatste aflevering van de rubriek Complot! Daarnaast nemen we ook afscheid van columnist Ronald Giphart. Hoofdredacteur André licht toe.

Af en toe moet je harde keuzes maken. Daarom nemen we deze maand afscheid van twee behoorlijk beeldbepalende onderdelen van KIJK. De eerste is de column van Ronald Giphart. Ronald schreef bij elkaar vijftien jaar lang elke maand mét liefde een KIJK-column óver liefde en seksualiteit. Dat daar nu een eind aan komt, betekent niet dat we boos zijn op elkaar. Giph houdt van KIJK (zegt-ie zelf ook op pagina 13) en KIJK houdt ook zeker van Giph, een van de beste schrijvers die ons land rijk is. Maar soms is het gewoon tijd voor iets anders.

Zoete koek

Hetzelfde geldt voor de rubriek Complot! Elk jaar bekijken we of er voldoende samenzweringsverhalen zijn die we het afgelopen decennium niet hebben behandeld. Dat bleek vorig jaar zeker nog het geval, maar inmiddels is het archief met onopgeloste complottheorieën weer aardig leeg.

De voorlopig laatste aflevering is overigens een waardige afsluiter. Leo Polak neemt ons mee naar Poetins Rusland (pagina 30), waar samenzweringstheorieën zonder blikken of blozen voor politieke doeleinden worden ingezet. Bovendien kijkt Anouk Broersma (op pagina 64) in het brein van complotgelovigen om te achterhalen waarom zoveel mensen – driekwart van de Nederlanders gelooft in minstens één complottheorie – allerlei onzin voor zoete koek slikken.

KIJK pakt uit!

Speaking of zoete koek. De feestdagen komen er weer aan en dus staat deze KIJK vol met cadeautjes. Om te beginnen hebben we voor onze trouwe abonnees een gratis camcover waarmee je kunt voorkomen dat hackers via je smartphone- of laptopcamera kunnen zien wat je aan het doen bent.

Verder sprak meesterinterviewer Philip Dröge met komiek, acteur en schrijver Michael Palin (vooral bekend van Monty Python) over diens nieuwe boek Erebus: Het verhaal van een schip. Daar gaan we vijf exemplaren van verloten. En dan is er nog het boeiende verhaal over droneracing (pagina 70) van Nick Kivits, waarbij we vijf minidrones mét ingebouwde camera weg mogen geven. (Als je bang bent dat er iemand mee zit te kijken, kun je er zo’n handige KIJK-camcover op plakken.)

En heb je zelf nog een presentje voor iemand nodig, blader dan naar pagina 44 voor onze feestaanbiedingen. Zo langzamerhand past KIJK naadloos in het rijtje van Sinterklaas en de Kerstman.

Deze column staat ook in KIJK 12/2018.

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens