‘Richard Branson over een paar maanden in de ruimte’

Laurien Onderwater

28 May 2018 10:59

Richard Branson

Astronaut word je niet zomaar, maar als je de CEO bent van een ruimtetoerismebedrijf kun je misschien je eigen regels opstellen.

Het is geen geheim dat de Britse magnaat Sir Richard Branson graag de ruimte in wil met een ruimtevaartuig van Virgin Galactic (zijn eigen bedrijf). Dat de man er haast mee heeft, blijkt nu maar weer. Hij verwacht namelijk dat die vlucht over een paar maanden – in plaats van een paar jaar – zal plaatsvinden. Nou Richard, begin dan maar snel aan je astronautentraining.

Veeleisend

Bijna twee maanden geleden was het even feest voor Branson, want het ruimtevaartuig SpaceShipTwo VSS Unity had toen zijn eerste aangedreven testvlucht voltooid sinds de fatale crash van 2014. Dat de tycoon daardoor erg optimistisch is gestemd, blijkt nu maar uit het feit dat hij verwacht binnen een paar maanden ons aardbolletje te kunnen verlaten om de ruimte te verkennen.

Maar ja, een astronaut word je niet zomaar. De NASA eist bijvoorbeeld dat je een bachelor diploma hebt in techniek, biologie, natuurkunde, informatica of wiskunde. Daarnaast moet je minstens 1000 vlieguren in een straaljager op je naam hebben staan óf ten minste drie jaar aanverwante beroepservaring hebben die is verkregen na het afronden van een van de bovenstaande opleidingen.

Topfit

En natuurlijk moet je fysiek helemaal in orde zijn. Richard Branson is een actieve sporter, maar hij is ook al 67 jaar. Toch lijkt hij zich daar niks van aan te trekken. “In plaats van elke ochtend en elke avond één set tennis te spelen, doe ik er twee”, zegt hij. “Ik ga ook nog meer kiten en fietsen. Ik doe alles wat nodig is om mezelf zo fit mogelijk te maken.”

Daar komt de zogenoemde centrifugetraining nog bovenop, waarbij de effecten van het opstijgen en het reizen door de atmosfeer van de aarde worden nagebootst. En hopelijk is Branson dan klaargestoomd om als eerste een commerciële ruimtevaart te maken. Wij vragen het ons af.

Bronnen: BBC, New Atlas

Beeld: Hardo Müller/Flickr/CC BY-SA 2.0

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens