South-Carolina doodt in een klap miljoenen bijen

KIJK-redactie

2016-09-05 16:00:48

Bijen

Het inzetten van een zeer giftige stof om een ziekte te bestrijden, is in Amerika niet zo opmerkelijk. Totdat er opeens miljoenen onschuldige slachtoffertjes vallen.

De gedachtegang was simpel: door het sprayen van een insecticide moest de ‘zikamug’ op afstand blijven. Dat daarbij miljoenen bijen in een klap van het leven zouden worden beroofd, zagen ze in Amerika niet aankomen. Toch vond dit drama vorige week plaats in de staat South-Carolina.

Imker Juanita Stanley verloor meer dan 2 miljoen bijen. “Het is alsof je over een kerkhof loopt”, schreef een van haar bezoekers op Facebook. De hele imkerij ligt vol met de dode beestjes. En Stanley is niet de enige bijenhouder uit de omgeving die dit is overkomen. Ze vergelijkt de aanval dan ook met een atoombom.

Naled

De gemeente Dorchester, waar het incident gebeurde, maakte gebruik van de insecticide Naled. Deze stof is voor bijen uitermate dodelijk en kan bij mensen voor verlamming of ademhalingsproblemen zorgen. Het staat in Europa zelfs op de verboden lijst. De keus is dan ook omstreden. Ook aangezien er in de directe omgeving van Dorchester nog geen enkele melding van zika is geweest.

Toch is het niet de eerste keer dat Amerikaanse overheden de giftige stof inzetten in hun oorlog tegen de mug. Eerder al besproeiden zij hele dorpen met het spul.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Waarschuwing

Het was overigens de taak van de gemeente om de bijenhouders te informeren. De imkers kunnen hun bijen namelijk prima beschermen als ze op tijd worden gewaarschuwd.

Het is alleen de vraag of dat laatste ook echt is gebeurd. Er doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Hogere ambtenaren geven aan dat de waarschuwing is verzonden, maar imkers zeggen deze nooit te hebben ontvangen en de gemeente heeft officieel haar excuses aangeboden. Een ding is in elk geval zeker: de bijen krijgen we er niet meer mee terug.

Bronnen: Science Alert, Washington Post, ABCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde