Proefpersonen krijgen per ongeluk overdosis cafeïne

Naomi Vreeburg

26-01-2017 16:00:43

cafeïne

Een universiteit in Groot-Brittannië moet een schadevergoeding van 400.000 pond betalen voor een flinke fout tijdens een experiment met cafeïne.

Wat een verkeerde berekening al niet teweeg kan brengen. Tijdens een experiment op de Northumbria University (Verenigd Koninkrijk) kregen twee proefpersonen, de studenten Alex Rossetta en Luke Parkin, geen 0,3 gram cafeïnepoeder toegediend, maar 30 gram. En dat had ze fataal kunnen worden.

Intensive care

De studie moest de vraag beantwoorden wat het effect van cafeïne op lichaamsbeweging is. Maar al snel werd duidelijk dat Alex en Luke een te grote hoeveelheid cafeïne voorgeschoteld hadden gekregen. Het zicht van de sportstudenten viel weg, ze begonnen te trillen en hun hartslag verhoogde fors. Ze kwamen even later op de intensive care terecht.

Het gaat nu goed met de twee heren, al heeft een van de studenten nog altijd last van geheugenverlies. Maar het had een stuk slechter met ze af kunnen lopen. 10 gram cafeïne zou volgens sommige onderzoekers al genoeg zijn om iemand het loodje te laten leggen.

400.000 pond

De Northumbria University is voor de rechter gesleept en moet, gezien de ernst van de zaak, 400.000 pond (omgerekend bijna 470.000 euro) schadevergoeding betalen. De onderzoekers op deze universiteit zullen hun berekeningen nu wel 30 keer checken voor ze een goedje toedienen aan proefpersonen.

Bronnen: BBC, TelegraphPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis